• home
 • video
 • pas verschenen

  De EK-kalender onder de loep: Rode Duivels hebben veel minder rust dan Frankrijk

  Vooral na de groepsfase geniet Frankrijk van enkele voordelen.

  De EK-kalender is al geruime tijd voer geweest voor discussie. Frankrijk zou vooral na de groepsfase in het voordeel zijn tegenover de ploegen die uit de andere groepen komen, maar wat is daar nu allemaal van aan? Nu ook al Portugal en Iers bondscoach Martin O'Neill op de kalender hebben gewezen, zochten wij het uit voor u.

  Gisteren had Frankrijk in zijn achtste finale de handen vol met Ierland. De Ieren kwamen vroeg in de wedstrijd voor na een penalty, maar kraakten finaal in de tweede helft. Na de nederlaag wees Iers bondscoach Martin O'Neill fijntjes naar de EK-kalender als belangrijke schuldige voor de 2-1-nederlaag.

  "Het is niet te geloven, de Franse spelers hebben gewoon veel meer recuperatietijd gehad na de groepsfase. Drie dagen minder rust is een wereld van verschil", vertelde O'Neill.

  "De vermoeidheid bij mijn spelers was veel groter en dat heeft zijn tol geëist in de tweede helft. Het klinkt nu misschien alsof ik een zondebok zoek voor het verlies van mijn ploeg, maar dat is niet zo. Frankrijk heeft zelf zijn groepswinst en de daarbijhorende gunstige kalender afgedwongen. Dat is gewoon een feit."

  Ook de Portugezen trokken al aan de alarmbel

  Net voor de slaapverwekkende wedstrijd tegen Kroatië wees ook de Portugese middenvelder Joao Mario op de nadelige kalender voor zijn ploeg. Opvallend genoeg trok Portugal in de verlengingen wel aan het langste eind tegen Kroatië.

  "We hebben maar twee dagen kunnen rusten na de groepsfase, dat is niet genoeg. Hopelijk zullen de kwalificatiemogelijkheden in deze knockout-fase ons wat extra adrenaline geven", aldus Joao Mario.

  De rustdagen onder de loep genomen

  Hoog tijd dus om de EK-kalender eens van naderbij te gaan bekijken tussen de groepsfase en de knockout-fase. In hoeverre hebben Martin O'Neill en Joao Mario gelijk en wat zijn de implicaties voor de kalender en het aantal rustdagen voor onze Rode Duivels? 

  Land             Aantal rustdagen tussen poulefase en achtste finaleAantal rustdagen tussen de achtste finale en mogelijke finaleTotaal aantal rustdagen in het tornooi
  Polen31222
  Portugal21220
  Wales41223
  België31121
  Duitsland41222
  Spanje51121
  Italië41021
  Frankrijk61224
  Engeland61023
  IJsland41020

  Frankrijk in het voordeel, loodzwaar programma Portugal

  Thuisland Frankrijk krijgt 24 rustdagen en kan dus het meest recupereren tijdens het toernooi. De EK-kalender geeft Iers bondscoach Martin O'Neill met andere woorden overschot van gelijk. Sterker nog, na de groepsfase en de achtste finale heeft Frankrijk bijna een hele week rust.

  Naarmate het toernooi vordert valt dit voordeel wel weg, zo zitten er tussen de eventuele halve finale en finale van Frankrijk maar twee rustdagen.

  De grote hoeveelheid rust bij de Fransen staat in schril contrast met het loodzware programma van Portugal. Cristiano Ronaldo en co spelen deze week op acht dagen tijd drie levensbelangrijke wedstrijden. Portugal speelde op 22 juni tegen Hongarije, op 25 juni tegen Kroatië en moet op 30 juni al opnieuw aan de bak tegen Polen.

  De Portugezen kunnen bij een eventuele halve finale en finale wel rekenen op een dagje meer rust dan de tegenstander uit de andere tabelhelft. Een voordeel dat de Rode Duivels ook zouden krijgen, als ze Portugal op weg naar de finale zouden uitschakelen.

  21 rustdagen voor de Rode Duivels

  De Rode Duivels krijgen dankzij de kalender 21 dagen rust op het EK. Daarmee doet België enkel beter dan Portugal en IJsland. De twee landen uit groep F krijgen slechts 20 dagen rust.

  België heeft daartegenover wel het geluk van zijn goeie tabelhelft. Niet alleen de tegenstanders zijn van minder grote kwaliteit, maar ook de rustdagen (11) in de absolute eindfase van het toernooi zijn talrijker in vergelijking met de recuperatietijd van de ploegen uit de andere tabelhelft.