• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgische doelpunten tegen Hongarije doen de aarde opnieuw beven

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Video player inladen ...
  De Belgische doelpunten tegen Hongarije waren opnieuw waar te nemen op de seismograaf van de Koninklijke Belgische Sterrenwacht in Ukkel. "Vierende Belgische supporters springen twee keer op en neer per seconde", vertelt Lieven Scheire in Studio France op Radio 1.

  "Vorige week meldde de Koninklijke Sterrenwacht van België al dat er in Ukkel een kleine aardbeving geregistreerd werd na het doelpunt van Radja Nainggolan tegen Zweden. Ook gisteren hebben we met zijn allen de aarde doen beven na de goals van de Rode Duivels tegen Hongarije", zegt Lieven Scheire.

  "De bevingen ten gevolge van onze vreugde zijn het sterkste op een frequentie van 2 Hz. We kunnen dus afleiden dat een vierende Belgische supporter per seconde twee keer op een neer springt."

  "Het wedstrijdverloop heeft een duidelijke invloed op ons springgedrag. De bevrijdende goal van Nainggolan tegen Zweden gaf een grotere uitbarsting van trillingsgolven dan de eerste goal van Alderweireld gisteren. Mocht België de finale spelen en de beslissende treffer valt pas in de 92e minuut, dan kan u misschien toch beter een helm opzetten."

  Hoeveel supporters er bijgedragen hebben aan de kleine aardbevingen is voor de wetenschappers nog niet duidelijk, zegt Dr. Koen Van Noten van de Koninklijke Sterrenwacht. "Twee jaar geleden tijdens het WK hebben we ook al trillingen gemeten, maar toen stond er een groot scherm op 600 meter van ons meetpunt in Ukkel. Dat scherm staat er nu niet", zegt Van Noten.

  "De trillingen worden dus veroorzaakt door een erg verspreide groep van mensen die thuis of op café naar de wedstrijd kijken. Of die invloed enkele honderden meters ver draagt of vele kilometers, dat weten we momenteel nog niet. Maar ook onze andere meetpunten in minder verstedelijkte gebieden vertonen duidelijke pieken na de goal."

  Wie tijdens de volgende wedstrijden de aardbevingen wil blijven volgen kan terecht op de facebookpagina van seismologie.be : https://www.facebook.com/seismologie.be