• home
 • video
 • pas verschenen

  "Van mij krijgt Eden Hazard een staande ovatie"

  Een staande ovatie van Wesley Sonck voor Eden Hazard.

  Jan Mulder, Wesley Sonck, Gary Lineker, de analisten van de NOS: allemaal hadden ze de mond vol van Eden Hazard. Al vinden onze noorderburen de sterkte van Hazard ook meteen onze zwakte: "De Belgen leunen erg op individuele kwaliteiten, maar wat ze als team brengen is vrij mager."

  Eden Hazard is al langer de chouchou van Jan Mulder. Niet te verwonderen dat Mulder gisterenavond na de glansprestatie van de Belgische aanvoerder de loftrompet stak. "Dit was absolute wereldklasse van Hazard. Ik heb hem nooit zo zien spelen voor de Rode Duivels", zegt Mulder.

  "Het was alsof Hazard vanavond in een clubteam speelde. Voor de wedstrijd hadden we het over de Hongaar Ferenc Puskas als een van de besten aller tijden. Nu zeg ik: Hazard!"

  "Wie had gedacht dat de Rode Duivels in het algemeen zo magistraal zouden voetballen? Grote kunst ontroert: ik heb de tranen in mijn ogen van deze voetbalwedstrijd, echt waar."

  "Dit was het wachten waard. Al die uitblinkers, je weet niet waar je moet kijken. Hazard, Nainggolan, De Bruyne, Courtois toen het even moeilijk was..."

  "Dit was weergaloos, ik kan er niet genoeg van krijgen. Het is stukken leuker om uit je dak te gaan van de lyriek dan weer eens te moeten mopperen. Je moet heel lang teruggaan om dit spel van België gezien te hebben."

  "Dit was de Hazard die we willen zien"

  "Van mij krijgt Hazard een staande ovatie", zei Wesley Sonck, die op het einde van onderstaand videofragment effectief rechtop ging staan en het publiek meekreeg. "Als je die acties ziet: allemaal naar voren gericht, allemaal dreigend, allemaal goeie oplossingen. Alles lukte: een-tweetjes, inspelen... Het was een fantastische Hazard, dit was de Hazard die we willen zien."

  Video player inladen ...

  BBC-analisten: "Frustrerend voor supporters van Chelsea"

  De website van de BBC riep Kevin De Bruyne uit tot man van de match, maar de tv-analisten, met Gary Lineker, Alan Shearer en Thierry Henry op kop, hadden alleen maar superlatieven op hun tong liggen om de prestatie van Eden Hazard te beschrijven.

  "Eden speelde een geweldige wedstrijd. Het was een droom van een wedstrijd van hem. Hij is dodelijk als je hem zo veel ruimte geeft, want dan heeft hij de kwaliteiten om dat af te straffen."

  "Het moet frustrerend geweest zijn voor de supporters van Chelsea, want zij hebben deze Hazard afgelopen seizoen nooit gezien. En nu zie je dat hij het kan."

  "Hij ging voorbij verdedigers, zette ze op het verkeerde been, alles wat hij aanraakte, getuigde van pure klasse. Als je hem de kans geeft, kan hij een tegenstander verwoesten."

  "Maar zoals eerder gezegd: hij mag het spel niet vertragen en wachten tot het andere team weer in positie is. Hazard is een genot om naar te kijken wanneer hij deze vorm te pakken heeft."

  Video player inladen ...

  "Die Thierry Henry kan niet praten"

  Jan Mulder wond zich in Panenka! op over het oordeel van de BBC-analisten. "Nu krijg je weer die clichés over de schade die Hazard kan aanrichten als hij ruimte krijgt. Maar Hazard kreeg helemaal geen ruimte, hij creëerde die zelf. Ze kijken niet naar het spel, het simpele voetbal, maar lullen met voorbedachten rade. Hazard werd zwaar gedekt door 2, 3 man en dribbelde zich glorieus vrij. Hoe kun je dan zoiets zeggen? Die Thierry Henry was een aardige voetballer, maar praten hij kan hij niet."

  Video player inladen ...

  Tweets over Hazard:

  NOS levert een kritische noot

  In de studio van de NOS waren de analisten ook niet geheel positief. "Je hebt zo veel kwaliteit in je spelersgroep dat je tegen Hongarije wel moet winnen, en ook met duidelijke cijfers", zei Carl Huybrechts.

  "Wel, de Belgen hebben met 0-4 gewonnen, ondanks zichzelf. Ze waren slordig, Courtois heeft een paar geweldige reddingen moeten doen en Hazard was voor het eerst outstanding, maar ik wil het allemaal nog wel eens zien tegen Duitsland, Spanje en Italië."

  "Het was gewoon genieten van Hazard", zei Daniel de Ridder. "Vertrouwen, rust en overzicht aan de bal. Er stond vijf man rond hem heen en toch deed hij schitterende dingen. Hij heeft de wedstrijd beslist."

  "De Belgen leunen erg op de individuele kwaliteiten, maar wat ze als team brengen - met name als ze de bal niet hebben - is vrij mager, vind ik. Dat vind ik niet overtuigend."

  "Als Hazard of De Bruyne aan de bal is, dan gebeurt er iets", bevestigt Rafael van der Vaart. "Voor de rest vind het ik het eigenlijk niet...Na de rust hadden ze 20 minuten waarin het niet liep. Als ze dat tegen Spanje of Duitsland doen, worden ze kapot gespeeld, daar ben ik van overtuigd."

  "Maar als Hazard en De Bruyne gaan samenspelen, dichter bij elkaar, dan gaat het tempo omhoog en lopen ze er zo doorheen. Dat is heel erg mooi om te zien. De Belgen moeten nu hopen dat De Bruyne naar het niveau van Hazard toegroeit. Die twee zijn spelers die een land kampioen kunnen maken."

  Wat als? Hazard vraagt een wissel aan na de 0-2:

  Video player inladen ...

  Zes minuten aan een stuk genieten van Eden Hazard:

  Video player inladen ...