• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Appelboom: "Individuele nummers laten vallen in Rio voor medaille op estafette"

  Appelboom: "Er moeten beslissingen genomen worden."

  Op het EK zwemmen hebben de Belgische mannen een tweede medaille veroverd in de estafette. Sporza-Analist Sidney Appelboom is onder de indruk. "Deze 4x200 meter was verbluffend", zegt hij, "maar er moeten in de aanloop naar Rio belangrijke keuzes gemaakt worden".

  Sidney Appelboom heeft genoten van de finale van de 4x200 meter. "De mooiste finale die we het hele toernooi gezien hebben", steekt hij van wal. "Onze overnames zouden de medailles kunnen binnenhalen omdat we daar heel scherp waren. Wereldwijd moet je bij de toplanden nog Australië, de VS en misschien Canada tellen. Japan misschien ook."

  "Croenen was niet 100 procent, hij was wel de startzwemmer met een goede tijd, maar dat kan beter. Vanluchene is met blessure ook buiten, dus ze hebben nog een beetje ruimte. Als Pieter (Timmers), die voor deze wedstrijd echt op de 100 meter heeft gepiekt, zich ook op de 200 meter gaat voorbereiden, hebben we misschien wel kansen op iets heel moois."

  "Maar dan gaan we beslissingen moeten nemen. Surgeloose heeft minstens negen wedstrijden gezwommen. Op olympisch niveau kan dat niet. Er zullen gesprekken moeten gevoerd worden en beslissingen moeten genomen worden."

  "Dat wordt heel moeilijk, vooral voor Pieter Timmers. Hij heeft nu heel veel kansen gehad. Het is allemaal wel goed, maar net niet goed genoeg. Op de Spelen moet je weer een hele grote stap vooruit doen, anders wordt de finale moeilijk. Terwijl je het met de 4x200 meter wel goed kunt doen."

  "Voor Pieter zal het wel de grootste afspraak zijn en moet je dan zeggen tegen hem "ja, die 100... we moeten echt voor de 200 trainen"? Want zo'n 4x200 meter is op het einde van het toernooi en als je dan eerst al die andere wedstrijden zwemt, wordt het heel zwaar."

  "Het is op de Spelen dat het gaat gebeuren"

  "Het is op de Spelen dat het gaat gebeuren, want de volgende wedstrijden zullen we moeten terugvallen op wat jongere atleten, wat bij de dames wel heel goed aan het lukken is, want die aflossing was ook heel goed. Maar naar Rio toe zullen we heel goed moeten nadenken, want we zijn maar een klein land, we hebben niet al te veel grote namen en we gaan de beslissing moeten nemen. Dat gaan moeilijke discussies worden."

  "Want als we hierin nog iets kunnen groeien, dan ga je meedoen met de hele groten. Dan spreek ik top vijf op de Olympische Spelen. Ik denk dat het grote vraagteken zal zijn of we dat kunnen doen of toch weer voor de individuele nummers gaan, waar het op de Spelen allemaal kantje boord wordt."

  Geen individuele EK-medaille voor Timmers: "Geen smet, wel zonde"

  Voor Pieter Timmers is het zijn laatste EK. Hij heeft op individuele nummers nooit een medaille kunnen pakken op Europese kampioenschappen in groot bad. Is dat een smet op zijn blazoen? "Als je zo'n bangelijke eerste dag zwemt met de allersnelste aflossing die hij ooit gezwommen heeft en top tien in de wereld, denk ik, dan laat hij wel een kans liggen om een gouden medaille te halen."

  "Het EK is niet volledig bezet: de Duitsers zijn er bijna niet, de Russen ook niet. Hier was echt wel zijn kans om de titel te halen. Hij moest nog niet eens een persoonlijk record zwemmen om het goud te pakken op de 100 meter vrije slag. Een smet is het niet, maar wel zonde. Met grote letters."