• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Kompany: "België moet EK-finale halen, voor mezelf schrijf ik later wel geschiedenis"

  Kompany zal noodgedwongen het EK als toeschouwer meemaken.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  Kompany zal noodgedwongen het EK als toeschouwer meemaken.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Vincent Kompany heeft voor het eerst gesproken over de blessure die hem weghoudt van het EK. Een opgewekte Kompany toont zich strijdvaardig in een interview met het programma Fanatico. "Ik voel me nog veel te goed. Ik heb het gevoel dat me een van mijn beste jaren is ontnomen."

  Wie een speler in zak en as verwachtte omdat hij het EK mist door een zoveelste blessure dit seizoen, komt bedrogen uit. Na een geslaagde operatie in Barcelona klinkt Kompany optimistisch.

  "Ik voel me goed. Uiteraard had ik even een moeilijk moment, maar nu de operatie goed is verlopen, kan ik weer vooruitkijken. De scheur was te groot om op zichzelf te genezen. Dat is nu opgelost, maar het zal tijd vragen voor het helemaal is genezen."

  "Het besef van de gevolgen is in verschillende stappen gekomen. Eerst lig je op de grond voor 100.000 mensen en besef je opeens dat je van het veld moet in de halve finale van de Champions League."

  "De tweede gedachten was dat ik de Champions League-finale zou missen, als we die avond zouden winnen. Daarna kwam snel de gedachte aan het EK en mijn kansen om met de Rode Duivels te spelen. Ik had torenhoge ambities met de nationale ploeg. Ik heb ze nog altijd, maar nu als eerste supporter."

  "Ik voelde me klaar om het EK te spelen en zag die blessure helemaal niet aankomen. Dat is het vreemde aan mijn situatie. Ik heb me dit seizoen super gevoeld en dat ook uitgestraald."

  "Ik begrijp dat mensen zich zorgen maken omdat ze een mathematische berekening maken. Een 15e, 16e of 17e blessure zal wel een genadeslag zijn, denken ze. Maar ik zal zelf wel een beslissing nemen. Ik voel me nog veel te goed. Ik heb het gevoel dat me zelfs een van mijn beste jaren is ontnomen. Ik wil succesvol zijn en het beste halen uit de jaren die me nog resten."

  "Niets voor mij om als staflid rode wijn of koffie te drinken"

  Het gerucht dat Kompany het EK in Frankrijk toch zou kunnen meemaken als als lid van de trainersstaf, lacht hij zelf luid weg. "Wat zou ik in de staf doen? Ik heb een familie met drie kinderen."

  "Ik zal naar de matchen komen, maar het is niets voor mij om koffie of rode wijn te drinken in een hotel een maand lang. Ik ga de jongens wel steunen, misschien zelf net voor de match. Ik maak het graag mee als ik speel. Anders laat ik het over aan anderen."

  "Of de ploeg me zal missen? Ik hoop van niet. Ik wens de ploeg het allerbeste toe. Ik zal voor mezelf de komende seizoenen wel geschiedenis schrijven. Ik wil dat deze generatie het haalt. Hoe dan ook zal ik het gevoel hebben een steentje te hebben bijgedragen."

  Maar als de EK-finale op 10 juli ter sprake komt, klinkt toch wat spijt in de stem van Kompany. "Natuurlijk ga ik kijken. Al wordt dat misschien wel een bittere pil. Maar België moet de finale halen."

  "Ik besef dat het heel makkelijk is voor mij om hoge ambities uit te spreken nu ik het zelf niet moet doen. Maar ik had hetzelfde gezegd als ik wel gespeeld had. Nu kan ik het gewoon naar buiten brengen."

  "Ik moet me leren intomen en het rustiger aanpakken"

  Na de laatste blessure van Kompany werd gespeculeerd over een mogelijk einde van zijn carrière. Nonsense volgens de verdediger zelf. Hij wil vooral geen medelijden, maar hij beseft wel dat er iets moet veranderen.

  "Ik heb eigenlijk niet echt in een dipje gezeten en ben altijd positief gebleven, ook na de match tegen Real Madrid. Ik zou mijn leven geven voor nog een match op Real Madrid in de halve finales van de Champions League. Daar werk ik voor."

  "Maar ik moet me leren intomen en het rustiger aanpakken. Ik ben iemand die van nature vanaf dag één van 0 naar 100 gaat. Dat is eigenlijk geen goede strategie."

  "Ik heb de medische staf ook al gevraagd om me nooit meer te vragen om op 60 procent te trainen. Dat kan ik niet. Dan geven ze me beter een programma binnen op de fiets bijvoorbeeld. Ik moet een aantal zaken noodgedwongen leren. Maar het is moeilijk."

  Het hele interview:

  Bekijk hier het hele interview van Fanatico met Vincent Kompany.