• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Gerlo: "Tweede week is de norm voor David Goffin"

  Dirk Gerlo wikt en weegt de favorieten voor Parijs.

  Vanaf zondag wordt er weer geschoven en geklopt op de gemalen baksteen van Roland Garros. Tenniscommentator Dirk Gerlo blikt vooruit. Wie zijn de favorieten en wat mogen we van de Belgen verwachten?

  Net voor de loting kwam de afmelding van de lokale favoriet en spektakelman Gaël Monfils. Met een virus in het ziekenhuis beland. Heel jammer. Maar de directe aanloop naar het tweede grandslamtoernooi van het jaar werd natuurlijk vooral gedomineerd door het forfait van Roger Federer.

  Federer sukkelt met zijn rug en is niet klaar voor een 66e grandslamtoernooi op een rij. 34 jaar is hij ondertussen, de afspraak met de fans op Roland Garros voor 2017 heeft hij al gemaakt. Straf, het zegt veel over zijn liefde voor het spel, maar de vraag is natuurlijk of het lichaam na al die jaren nog echt meewerkt.

  Dit jaar voor het eerst onder het mes met de knie, in maart de maag die opspeelde, nu de rug, een weerkerend zeer dat nadrukkelijker in beeld komt. Afwachten toch maar dus.

  De beslissing om niet te spelen is natuurlijk logisch. Federer weet dat hij, ondanks zijn klassement als nummer drie in de wereld, niet echt een favoriet is voor de titel. Het grasseizoen grondig voorbereiden en nog een keertje proberen schitteren op Wimbledon en in Rio, dat zijn de prioriteiten.

  Maar die reeks van 65 grandslamtoernooien op een rij is fenomenaal. Sinds 2000 niet eentje gemist, 17 gewonnen. Bij de vrouwen kwam de Japanse Ai Sugiyama tot 62. Bij de mannen kan de Spanjaard Feliciano Lopez, ook 34 jaar, straks nummer 57 bijschrijven.

  Federer dankt zijn recordreeks aan goede genen, een zuivere techniek, een uitgekiende planning en dito begeleiding, voorbereiding. We zullen hem straks missen en genieten van elke match die hij de komende maanden nog speelt.

  Met Williams en Djokovic zal je niet veel verdienen bij de bookmakers

  We hebben tot na de loting gewacht om deze lijnen te tikken, maar bij de bookmakers kun je natuurlijk niet terecht voor het grote geld als je inzet op de nummers één Novak Djokovic en Serena Williams.

  Titelverdedigster Williams lijkt net op tijd de goede vorm te pakken te hebben. Na de "dramatische" nederlaag op de US Open tegen Flavia Pennetta en het missen van een 22e grandslamtitel was het alleen maar kommer en kwel.

  Williams liet om allerlei redenen een pak toernooien schieten en verloor verrassend de twee finales waaraan ze toch deelnam. In Melbourne was Angelique Kerber te sterk, in Indian Wells botste ze op Viktoria Azarenka.

  Maar in Rome was het dus weer raak. Met tennis dat doet vermoeden dat de concurrentie heel diep zal moeten gaan om SW van die evenaring van de 22 titels van Steffi Graf te houden.

  Want als Williams al niet haar gebruikelijke regelmaat toonde, wat dan gezegd over de concurrentie. De finaliste van vorig jaar, Lucie Safarova lag meer in de lappenmand dan dat ze op een tennisbaan stond.

  Simona Halep, vorig jaar halve finaliste, ging zich aan haar neus laten opereren, deed dat uiteindelijk niet, en wisselde goed en slecht af. De titel in Madrid was een late opsteker.

  Angelique Kerber verbaasde zichzelf en de tenniswereld door de Australian Open te winnen, maar blonk daarna absoluut niet uit in regelmaat. Eén titel nog in Stuttgart, snelle nederlagen in Madrid en Rome volgden.

  Komen we bij Garbine Muguruza, de opsteker moet haar halve finale in Rome zijn. Agnieszka Radwanska is als tweede geplaatst. Eén titel in Shenzhen, halve finales in Australië en Indian Wells maken van haar een kanshebber op een have finale.

  De grootste tegenstand mag Serena Williams normaal verwachten van Viktoria Azarenka, de pupil van Wim Fissette. Azarenka hervond de voorbije maanden de vorm waarmee ze in 2012 de nummer 1 van de wereld werd. Vooral de dubbel Indian Wells/Miami maakte indruk.

  De enige vraag nu, hoe zit het met de rug? Azarenka trok zich terug in Madrid door rugproblemen. Tijdens de loting zal Azarenka niet gelachen hebben dat ze al in de kwartfinale op Serena Williams kan botsen.

  De analisten zien dit als de andere kwartjes: Kerber-Bacsinszky, Muguruza-Vinci en Halep-Radwanska.

  Djokovic: driftbuien en net iets te vaak matig tennis

  Ondanks het forfait van Roger Federer is het nu al uitkijken naar de tweede week bij de mannen. Zoveel vragen die beantwoord moeten worden.

  Pakt de herboren Rafael Nadal zijn tiende titel? Wordt het de eerste voor Novak Djokovic of bevestigt Andy Murray zijn statuut als titelkandidaat na de winst in Rome? Is Stan Wawrinka klaar voor een nieuwe stunt? En doet David Goffin dan nog mee, komt hij de eerste week door en verslaat hij in de achtste finales Tsonga?

  Novak Djokovic is dé uitgesproken favoriet. Wat een dominantie in 2015, behalve dan op Roland Garros. Dit jaar veegde Djokovic zo ongeveer met iedereen de vloer aan. In Melbourne, in Indian Wells, in Miami. Maar dan liep het toch wat minder. Meteen de uitschuiver in Monte Carlo, top in Madrid, maar verlies in finale van Rome tegen Murray en vooral driftbuien, net iets te vaak iets te matig tennis.

  De inzet voor Djokovic is groot. Alleen Roland Garros ontbreekt nog op zijn grandslampalmares, hij kan de achtste man worden die de vier toptoernooien wint. Je zou voor minder zenuwachtig worden, met in het achterhoofd de wetenschap dat hij in Parijs al drie finales verloor.

  Op weg naar de bekroning kan Rafael Nadal in de halve finale de horde zijn waarover Djokovic struikelt. Nadal heeft zijn agressieve graveltennis terug gevonden. Monte Carlo en Barcelona waren een succes. In Madrid wedijverde hij voor het eerst weer echt met Djokovic. Voor Nadal kan het vooruitzicht van een tiende titel eerder motiverend dan verlammend werken.

  En Andy Murray kan de hond in het kegelspel zijn. Rafael Nadal hielp Murray om medefavoriet te worden door met hem te trainen in Manacor, Mallorca. Murray slaat tegenwoordig zo stevig op, zit zo vast in de rally en verdedigt zo sterk dat Nadal en Djokovic meer dan ooit met hem rekening moeten houden.

  Theoretische kwartfinales : Djokovic-Berdych, Nadal-Goffin (Tsonga), Wawrinka-Raonic, Murray-Nishikori.

  Goffin moet de lat hoog leggen

  We hebben het anders geweten, maar slechts vier landgenoten op de hoofdtabel. Een speciale vermelding voor Steve Darcis. Na twee polsoperaties net op tijd klaar geraakt om de kwalificaties te overleven. Hoed af voor Darcis die ongetwijfeld elke keer opnieuw aan zijn overleden coach Julien Hoferlin denkt na winst.

  David Goffin mag/moet straks de lat hoog leggen. Geen misstap zoals vorig jaar in de derde ronde tegen Jeremy Chardy. Tweede week is de norm na zijn sterke voorjaar. En dan graag met de gewonnen maturiteit voorbij Tsonga naar een kwartfinale tegen Rafael Nadal die intensief sparde met Goffin.

  Over de vrouwen nog dit, Cornet voor Flipkens en Dulgheru voor Wickmayer zijn geen slechte tegenstanders voor een eerste ronde. Alleen hebben onze landgenotes de voorbije weken niet laten zien dat de grote gravelvorm er is.

  De start, zondag, kort voor de middag, s’il ne pleut pas à Paris!

  Dirk Gerlo