• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Alderweireld: "Centraal of op rechts, voor mij maakt het niet uit"

  Toby Alderweireld moet de rotse in de Duivelse branding worden.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  Toby Alderweireld moet de rotse in de Duivelse branding worden.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Toby Alderweireld groeide dit seizoen uit tot een van de beste verdedigers in de Premier League. Die vorm en dat vertrouwen wil hij meenemen naar de nationale ploeg. "Het zou jammer zijn als ik de lijn niet kon doortrekken op het EK."

  Toby Alderweireld was een cruciale schakel in het succes van Tottenham afgelopen seizoen. "Alle puzzelstukjes vielen dit seizoen op hun plaats", vertelt Alderweireld vanop het trainingskamp van de Rode Duivels aan Sporza.

  "Door hard te werken heb ik erkenning gekregen voor de laatste jaren. Ik vind zelf wel dat ik nooit tevreden mag zijn. Ook op het EK zal het niet vanzelf komen. Ik probeer dus de lijn door te trekken, anders zou dat jammer zijn."

  Door de blessure van Vincent Kompany zal Alderweireld ook moeten opstaan als een van de leiders van de defensie. "Maar ik ga gewoon hetzelfde als ervoor proberen te doen. We zullen het verlies van Vincent collectief moeten opvangen. Iedereen moet boven zijn niveau uitgroeien. Leiderschap is voor mij gewoon zelf goed spelen en de anderen helpen."

  Alderweireld zou Kompany ook heel concreet kunnen vervangen, namelijk centraal in de defensie. "De bondscoach weet dat ik daar ook uit de voeten kan. Voor mij maakt het niet veel uit. Ik zal altijd mijn best doen, dat weet de trainer ook."

  De vele blessures achterin baren hem geen zorgen. "We kunnen er toch niet veel aan doen. Onze bank is altijd groot genoeg geweest, daar zullen we nu een beroep op moeten doen. Het is aan de bankzitters om op te staan en te tonen dat ze het niveau aankunnen."

  "Bij Tottenham zijn we fysiek in orde gemaakt. Ik ben fris"

  Alderweireld speelde dit seizoen maar liefst 53 matchen. Is hij mentaal en fysiek nog wel klaar voor een - hopelijk lang - EK? "Na het EK krijg ik vakantie, dat zit al lang zo in mijn hoofd. Nu moet je gewoon doorgaan en niet te veel aan vakantie denken, want dan word je moe."

  "We hopen natuurlijk af en toe wel een moment ontspanning te hebben tussendoor. Dat is aan de coach. Hij heeft zelf genoeg toernooien gespeeld om te weten dat de focus nooit zes of zeven weken 100 procent kan zijn. Ik denk dus wel dat het in orde komt."

  "Ik ben fris. Bij Tottenham trainen we hard. We zijn fysiek dus helemaal in orde, dat brengen we mee naar hier en hier zijn ook de juiste mensen om uit te maken wanneer er echt getraind moet worden en wanneer wat minder. Ik vertrouw op hen en volg gewoon."

  "Beter voetbal dan twee jaar geleden en beter dan kwartfinale"

  Met welke ambitie begint Alderweireld aan het EK? "Als je de eerste doorkomt, is daarna alles mogelijk. Ik heb al genoeg landen met veel ambitie zien sneuvelen in de eerste ronde."

  "We hebben een groep om het EK te winnen, maar dat zullen andere landen ook wel zeggen. Andere landen hebben andere kwaliteiten dan wij. Wij hebben nu ook al ervaring. We willen beter doen dan twee jaar geleden. Beter voetbal en een beter resultaat dan een kwartfinale zou mooi zijn. Iedereen gaat om te winnen, anders moet je niet meedoen."