• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Verstappen-gekte in Nederland: na Merckxiaans en Zlataner binnenkort ook Maxen?

  Verstappen staat opeens in het midden van alle aandacht.

  Na zijn overwinning in de GP van Spanje is een Max Verstappen-gekte uitgebroken in Nederland. Kartbanen krijgen meer klanten over de vloer, gadgets worden aan woekerprijzen verkocht en in de media wordt het werkwoord "Maxen" al opgevoerd.

  "Heel Holland maxt"

  In België hebben we het woord Merckxiaans voor een bijzonder overtuigende overwinning, waarbij alle tegenstand wordt weggeblazen. In Zweden staat "zlatanera" op de lijst van neologismen van de Zweedse Taalraad. Het mag worden gebruikt voor "iets met veel machtsvertoon aanpakken, domineren".

  Krijgt Nederland binnenkort zijn variant dankzij Max Verstappen? De opstoot van de populariteit van de jongste winnaar in de Formule 1 doet de Nederlandse krant AD alvast besluiten dat: "Heel Holland Maxt".

  150 euro voor een kartonnen bord op internet

  In dezelfde krant getuigt de directeur van de officiële onlinewinkel van Verstappen dat zijn bedrijf de vraag naar gadgets nauwelijks kan bijhouden. "Er komen bestellingen uit Australië, Engeland, Amerika, noem maar op. Iedereen is opeens Max-fan. Deze jongen heeft de wereld op z'n kop gezet. Een prestatie die ons voetbalelftal niet is gelukt."

  Ook op andere websites wordt duidelijk hoe sommigen geld proberen te slaan uit de populariteit van Verstappen. Op verkoopsites als marktplaats.nl wordt bijvoorbeeld 150 euro gevraagd voor een kartonnen bord van Verstappen of 180 euro voor een gesigneerde pet.

  Uitzendrechten zorgen voor politiek debat

  De uitzendrechten van de F1 in Nederland zijn in handen van een betaalzender. Net zoals in België. Enkel mensen met een  abonnement kunnen Verstappen dus live volgen op televisie. Dat zorgt voor politiek debat.

  "Ik ben voor een open karakter van sportwedstrijden die door een breed publiek interessant worden gevonden", zegt een kamerlid van de Nederlandse socialistische partij PvdA. "Een terecht punt, ook omdat de betaalzender maar een bepaald gebied in Nederland dekt", vindt Jasper van Dijk van de linkse SP. Een kamerlid van de liberale VVD vindt dat de races op een open net moeten te zien zijn, maar liefst bij een commerciële zender als RTL of SBS.

  Kartbanen krijgen meer klanten over de vloer

  Ook kartbanen doen goede zaken dankzij Verstappen. "Papa's die een kleine Max Verstappen in hun zoon zien, zei ik hier steeds vaker", zegt een Nederlandse uitbater.