• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Nederlandse bond wil noodlijdend Twente naar tweede klasse sturen

  Twente werd in 2010 nog Nederlands kampioen.

  FC Twente wordt nu toch ook sportief gestraft voor zijn financiële wanbeleid van de voorbije jaren. Maar de KNVB behoedt de club wel voor een definitief faillissement. Twente krijgt een tweede kans in de Jupiler League, de Nederlandse tweede klasse. Twente kan wel nog in beroep gaan.

  FC Twente beleefde tussen 2006 en 2012 enkele sportieve hoogtepunten, met een beker en titel en deelname aan de CL-groepsfase, onder meer onder leiding van Michel Preud'homme (foto).

  Maar geleidelijk aan bleek dat Twente al die jaren boven zijn stand had geleefd. Er vielen steeds meer lijken uit de kast, die ook het nieuwe bestuur niet meer opgeruimd kreeg.

  Omdat het de licentievoorwaarden niet kon naleven en zo vaak de regels omzeilde, kreeg Twente de voorbije jaren straf na straf, zowel financieel als sportief. Nu was de KNVB strenger. Alhoewel.

  "De licentiecommissie heeft beslist om de licentie van Twente in te trekken, maar om meteen een nieuwe licentie te verlenen voor het laagste profniveau en dat is de Jupiler League. Zo kan de club schoon schip maken."

  Voorlopig geldt de uitspraak van de Licentiecommissie als een advies, dat nog moet goedgekeurd worden door de Centrale Spelersraad. Daarna kan Twente nog in beroep gaan.

  Twente: "Dit voelt als een mokerslag"

  Twente legt zich niet neer bij een gedwongen degradatie uit de Eredivisie. "We blijven doorvechten, we beraden ons over volgende stappen", reageerde interim-directeur Onno Jacobs.

  "We zijn nu verbijsterd, teleurgesteld en vol ongeloof. De licentie wordt ingetrokken door het handelen van het oude Twente. En we krijgen een nieuwe licentie op basis van hoe het nieuwe Twente handelt. Die nieuwe licentie plaatst Twente echter terug naar de Jupiler League. Dat voelt als een mokerslag."

  "Ondanks alle emoties moeten we nu het hoofd koel houden. We moeten de vervolgstappen op een professionele en goed doordachte wijze zetten. Daarom roepen wij iedereen die Twente een warm hart toedraagt op om in die lijn met ons mee te werken. Dat is in het belang van het voortbestaan van deze club."