• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Een doelpunt vlak voor rust ideaal? Onderzoek schetst een ander beeld

  De 1-2 van Coulibaly vlak voor rust tegen Z.Waregem leidde niet tot winst.

  Het is een klassieker onder de voetbalclichés: een goal scoren vlak voor de rust is een ideaal wedstrijdscenario. Maar het cliché wordt niet ondersteund door een onderzoek van de Universiteit Gent.

  Professor Stijn Baert en masterstudent Simon Amez analyseerden 1.179 wedstrijden in de Champions League en de Europa League tussen september 2008 en mei 2014. Ze vergeleken het effect van een doelpunt vlak voor de rust met het effect van een doelpunt op een ander moment in de eerste helft.

  Wat blijkt: een goal vlak voor de rust heeft geen duidelijk effect op de winstkansen. Integendeel. Ploegen die in de laatste vijf minuten van de eerste helft scoren, eindigen de wedstrijd gemiddelde met een lager aantal goals dan wanneer ze op een ander moment in de eerste helft een doelpunt maken.

  De trend is het grootst bij een thuisploeg. "Als een thuisploeg een doelpunt maakt tussen de 45e minuut en de rust, eindigt de wedstrijd gemiddeld zelfs met een half doelpunt minder", zegt Baert.

  Oorzaken: decompressie, zelfoverschatting en tactische keuzes

  De onderzoekers gingen te rade bij sportpsychologen voor een verklaring. Drie factoren worden in het onderzoek naar voor geschoven. Een goal vlak voor de rust kan spelers geruststellen. De gezonde druk valt mogelijk weg en decompressie resulteert in concentratieverlies.

  Joelende supporters en de boost die het zelfvertrouwen krijgt na een late goal in de eerste helft, kunnen ook resulteren in zelfoverschatting. Het is een tweede mogelijke verklaring waarom daarna uiteindelijk minder goals worden gemaakt.

  Tot slot zijn mogelijk ook trainers, bewust of onbewust, niet ongevoelig voor een laat doelpunt in de eerste helft. De nazinderende emoties kunnen de inschatting van de verhoudingen tussen de teams vertroebelen in de kleedkamer en leiden tot tactische fouten.