• home
 • video
 • pas verschenen

  Stalen van Spelen in Peking opnieuw getest: 31 atleten positief

  Het gaat om atleten uit 12 verschillende landen.

  31 atleten die tijdens de Olympische Spelen in Peking in 2008 niet tegen de dopinglamp liepen, blijken nu alsnog positief te zijn. Dat bleek na nieuwe testen op de stalen van acht jaar geleden. Ze dreigen daardoor de Spelen in Rio te missen.

  Na dopingschandalen in onder meer de atletiek en het tennis beslisten het Wereldantidopingagentschap (WADA) en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in maart om de bloed- en urinestalen van de Spelen van 2008 en 2012 opnieuw te testen. Vooral atleten die er in Rio opnieuw bij zouden zijn, werden daarbij geviseerd.

  454 stalen van Peking werden onder de loep genomen en 31 dopinggevallen kwamen daarbij aan het licht. Het gaat om atleten uit zes sporten en twaalf landen. Zij riskeren allemaal geschorst te worden voor de Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro.

  Namen wil het IOC nog niet bekendmaken. Het wil eerst de betrokken atleten op de hoogte brengen en de resultaten van het B-staal afwachten.

  Ook 250 stalen van de Olympische Spelen in Londen worden nog opnieuw getest.