• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Schotte: "Nibali heeft tik gekregen na overlijden jonge renner"

  Vincenzo Nibali staat vijfde in het klassement.

  Het Giro-peloton geniet vandaag van een tweede rustdag, het ideale moment dus om Sporza-commentator Renaat Schotte aan de tand te voelen over de eerste 10 dagen van de Ronde van Italië. "De favorieten zijn aan elkaar gewaagd", is zijn conclusie.

  Over de Belgische ploegen: "Interessant en succesvol"

  Renaat Schotte: "Het is onwaarschijnlijk als je het op een rijtje zet: drie ritzeges voor Etixx-Quick Step en Lotto-Soudal, alle truien en een Belgische ritzege van Tim Wellens als kers op de taart."

  "Het was een droomweek voor de Belgische ploegen. Ze hebben er het maximum uitgehaald, maar er zit nog meer in. Het is tot dusver een zeer interessante en succesvolle Giro voor de Belgische ploegen."

  Over Wellens: "Beter voor tweede rit dan voor bergtrui"

  Renaat Schotte: "Tim Wellens heeft na zijn ritzege nu totaal geen druk meer en dat is een bijzonder interessante uitgangspositie om in een vrijbuitersronde als de Giro nog eens toe te slaan. Je weet dat er nog zulke kansen volgen. Ik ben ervan overtuigd dat hij zijn dag nog eens zal uitkiezen."

  "Of de bergtrui een doel kan zijn? In de Giro moet je voor de bergtrui in zoveel ontsnappingen heel lang meedraaien. Met al die bergen die nog volgen, zou het beter zijn om nog eens voor een rit te gaan."

  Over Lotto-Soudal: "Ploegbus hangt vol met slogans"

  Renaat Schotte: "Bij Lotto-Soudal werkt Sean De Bie, de kamergenoot van Tim Wellens, als ploegleider avant la lettre. Hij zegt aan Tim welke ritten hem liggen. Dat is een heel mooi verhaal aan het worden."

  "We hebben Lotto-Soudal toevallig op de rustdag bezocht en hebben een kijkje genomen op de ploegbus. Daar hangt het vol met slogans, spreuken en blaadjes, een soort lijst van doelstellingen. Ze zijn het ene doel na het andere aan het afstrepen."

  "Die hele bus ademt zo'n leuke sfeer uit, dat ik het niet verrassend vind dat Lotto-Soudal hier collectief zo goed presteert. Ik vind het verhaal van Lotto-Soudal in deze Giro fantastisch."

  Over de Nederlanders: "Kruijswijk op podium, somber voor Dumoulin"

  Renaat Schotte: "Steven Kruijswijk is podiumrijp. Voor hem verloopt alles volgens plan. Vorig jaar heeft hij zich met ontsnappingen in de slotweek weer in het klassement gereden, maar nu is het podium een reële ambitie. Maar alles hangt af van zijn vorm in het echte hooggebergte."

  "Voor Dumoulin zie ik het somber in. Er zijn berichten dat zijn zitvlakblessure verergert. Als je met zo'n blessure rondrijdt in een grote ronde, dan kan het eigenlijk niet goed aflopen. Ik zie hem afstappen, misschien veel vroeger dan iedereen verwacht, en dan de Tour rijden in functie van de tijdrit in Rio."

  Over de topfavorieten: "Ze zijn aan elkaar gewaagd"

  Renaat Schotte: "Er valt niets te vertellen over de favorieten. Ze zijn simpelweg aan elkaar gewaagd. Landa lijkt wel een tikje minder dan in de Ronde van Trentino, misschien heeft hij te vroeg gepiekt."

  "Valverde en Nibali houden elkaar dan weer heel mooi in evenwicht. Ik ben benieuwd wat dat zal geven in het hooggebergte. Het zou mooi zijn als we tot het slotweekend kunnen wachten voor de definitieve roze trui."

  Over Vincenzo Nibali: "Heeft mentale tik gekregen"

  Renaat Schotte: "Hij heeft een mentale tik gekregen: Nibali is betrokken bij een jongerenproject en een van die jonge renners (de 14-jarige Rosario Costa) is zaterdag verongelukt. Dat is iets wat hij met zich zal meedragen. Ofwel zal hij er moed uit putten, ofwel zal het hem een knauw geven."