• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Italiaanse bondscoach Conte vrijgesproken van matchfixing

  Geen zorgen meer voor Antonio Conte.

  De Italiaanse bondscoach Antonio Conte is vrijgesproken in een matchfixingschandaal. Het parket had begin april een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een boete van 8.000 euro gevraagd voor zijn vermeende aandeel in het omkoopschandaal "Calcioscommesse", dat het Italiaanse voetbal enkele jaren geleden in een wurggreep hield.

  Volgens de aanklacht zou de 46-jarige Conte als trainer van tweedeklasser Siena in het seizoen 2010-2011 op de hoogte geweest zijn van een vervalste wedstrijd op het veld van AlbinoLeffe, maar liet hij na dat aan de voetbalbond te melden.

  Voor die sportieve fraude kreeg hij in 2012 al een schorsing van tien maanden, die daarna in hoger beroep voor het Italiaanse Sporttribunaal teruggebracht werd tot vier maanden. Conte, die na het EK bij het Chelsea van Eden Hazard en Thibaut Courtois aan de slag gaat, pleitte al die tijd onschuldig.

  In totaal moeten zich in het Calcioscommesse nog meer dan 100 beschuldigden voor de rechter komen verantwoorden. Doelman Jean-François Gillet, de huidige nummer 3 bij de Rode Duivels, kreeg begin 2014 een schorsing van dertien maanden voor zijn aandeel in het omkoopschandaal. De feiten dateren van zijn periode bij Bari, in de Serie B. Door de schorsing miste Gillet het WK in Brazilië.

  In Frankrijk neemt Conte het komende zomer met Italië in de groepsfase op tegen de Rode Duivels. De teams treffen elkaar op 13 juni in Lyon. Daarna speelt de Squadra tegen Zweden (17 juni in Toulouse) en Ierland (22 juni in Rijsel).