• home
 • video
 • pas verschenen

  Anthuenis: "Kompany zal vooral op het veld gemist worden"

  Vincent Kompany zal er niet bij zijn in Frankrijk.

  De Rode Duivels zullen het op het EK zonder kapitein Vincent Kompany moeten doen. Ex-bondscoaches Georges Leekens en Aimé Anthuenis schatten de impact van zijn afwezigheid in. "België mét Kompany boezemt de tegenstander toch altijd iets meer angst in", stelt Leekens. "Kompany is moeilijk te vervangen", vult Anthuenis aan. Hij zou de aanvoerder niet meenemen in de technische staf van de Rode Duivels.

  Leekens: "Kompany heeft enorme invloed op de groep"

  Georges Leekens slaakte een diepe zucht toen hij hoorde dat Vincent Kompany verstek moet laten gaan voor het EK. "Ik ben er sprakeloos van. Dit is een opdoffer, ik had hem er heel graag bij gezien", reageert de voormalige bondscoach.

  "Ik heb Vincent Kompany zelf kapitein gemaakt bij de Rode Duivels. Hij is niet alleen op het veld, maar ook ernaast enorm belangrijk. Hij zorgt voor eenheid in de groep en is een voorbeeld voor alle spelers. Hij wordt ook door iedereen geaccepteerd. Mentaal heeft hij een grote invloed op de spelersgroep."

  "We hebben nog wel sterke spelers, maar het is altijd spijtig als je een topper mist. België mét Kompany boezemt de tegenstander toch altijd iets meer angst in. Er zijn wel mogelijkheden om hem te vervangen, maar dat is een taak voor Marc Wilmots."

  "Vincent zelf doet er nu goed aan om helemaal te revalideren met het oog op volgend seizoen. Hij mag de moed niet verliezen. Het blijft wel jammer dat hij er niet bij zal zijn, ik had er echt op gehoopt. Maar ook zonder hem denk ik dat we favoriet zijn voor het EK."

  Anthuenis: "Kompany zal vooral op het veld gemist worden"

  Met Aimé Anthuenis laat nog een voormalige bondscoach zijn licht schijnen over de afwezigheid van Vincent Kompany. "Een groot verlies voor de Rode Duivels", vindt Anthuenis. "Ik vind dat er nogal makkelijk gezegd wordt wie nu moet spelen. Ik zeg: "Kompany is moeilijk te vervangen"."

  "Er zijn wel alternatieven, maar die zijn niet zoals Kompany. Een fitte Kompany - in vorm en niet geblesseerd, twee moeilijke voorwaarden - is een topper. Hij is nog altijd de basis van de verdediging. Het is een topspeler die wegvalt. Hij zal vooral op het veld gemist worden. Naast het veld heb je genoeg leiders en daar heb je ook de coach voor."

  "Ik hoop dat hij snel herstelt en dat hij zich volgend seizoen opnieuw kan bewijzen. Persoonlijk denk ik dat hij misschien wat meer op souplesse zou moeten werken en wat minder op kracht, maar dat staat niet meteen in zijn woordenboek."

  "Misschien betaalt hij wel de tol van té veel en té professioneel te trainen, hoe gek dat dat ook klinkt."

  "Kompany is niet te oud om nog sterk te spelen bij Manchester City. Ik ben ervan overtuigd dat hij - als ze hem houden - een serieuze concurrent zal zijn voor om het even wie ze kopen. Hij heeft een enorm eergevoel."

  Anthuenis: "Kompany mee in de staf? Neen"

  Moet Vincent Kompany nu mee met de technische staf naar het EK in Frankrijk? "Neen. Ik verwacht ook niet dat Wilmots dat zal doen", antwoordt Aimé Anthuenis.

  "Hij kan misschien wel eens een match komen bekijken en de ploeg bezoeken, maar alle dagen in de staf? Neen, dat niet. Als je niet speelt, hoef je niet mee te gaan. Maar ze kunnen hem natuurlijk wel eens uitnodigen."