• home
 • video
 • pas verschenen

  Absalon heerst op EK mountainbike, Van der Poel nog niet naar Rio

  Absalon was heer en meester in Zweden.

  De Fransman Julien Absalon heeft voor de vijfde keer de Europese titel binnengehaald in de crosscountry. Ruben Scheire (16e) was de beste Belg, de Nederlander Mathieu van der Poel gaf op.

  In Rio mikt Julien Absalon deze zomer op zijn vierde olympische titel. Een realistische droom na zijn onemanshow op het EK in Zweden. De Fransman liet geen spaander heel van de tegenstand en vloog naar de gouden medaille.

  Ver achter de rug van Absalon kroonde de Zwitser Fabian Giger zich tot de beste van de rest, de Tsjech Andrej Cink mocht als derde mee op het podium.

  Van Belgische zijde liet Ruben Scheire zich positief opmerken met een 16e plaats. Met Jens Schuermans (22e) eindigde er nog een tweede Belg in de de top 25.

  Mathieu van der Poel (foto) haalde het einde van de race niet. De Nederlander kon zich met een plek in de top tien verzekeren van deelname aan de Spelen, maar startte helemaal achteraan de meute.

  De voormalige wereldkampioen veldrijden rukte vliegensvlug op naar de 26e plaats, maar plots was zijn batterij helemaal leeg. Van der Poel gooide uiteindelijk de handdoek in de ring.

  Van der Poel: "Laten bezinken voor ik beslis over Rio"

  Mathieu van der Poel beseft dat hij een uitgelezen mogelijkheid heeft laten liggen om zich rechtstreeks te plaatsen voor de Olympische Spelen. "De snelste manier om selecteerbaar te zijn was een toptienplaats op het EK. Die kans is nu vervlogen", zegt hij.

  "Mijn start was goed, maar ik voelde al snel dat ik helemaal geen goeie dag had. Mijn verstand wilde wel, mijn benen niet. Een slechte dag gewoon en ik vond dat het geen zin had om de wedstrijd uit te rijden."

  "Aan de omloop in Zweden lag het niet. Het was zwaar, met veel klimwerk, maar normaal is dat ook iets voor mij, vandaag evenwel niet, zo bleek toch tijdens de wedstrijd."

  "Of ik Rio nu opgeef? De gedachte sloop al door mijn hoofd. Toch gooi ik de handdoek niet. De kans op een selectie is nu wel erg geslonken, maar er zijn nog de Wereldbekers in Albstadt en La Bresse om iets te proberen. Eerst wil ik het EK laten bezinken vooraleer beslissingen te nemen in verband met het vervolg van mijn zomerprogramma."