• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Een aderlating, maar de snelle duidelijkheid is goed"

  "Misschien moet Kompany een plaatsje krijgen in de staff"

  Voor Sporza-voetbalkenner Peter Vandenbempt is het afhaken van Vincent Kompany geen grote verrassing. Dat hij het zelf zo vroeg aankondigt wel. "Dit bespaart ons heel wat gespeculeer." Hoe moet Wilmots dit oplossen? "Dat vind ik moeilijk."

  De analyse van Vandenbempt in een notendop:

  • Dit is een aderlating. De nationale ploeg is sterker met Kompany dan zonder.
  • De verdediging wordt een moeilijke puzzel voor Wilmots.
  • Verstandig dat hij nu paar maanden neemt om, misschien voor het laatst, helemaal fit aan seizoen bij City te beginnen.
  • Geen slecht idee om hem mee te nemen in het team.

  "Dit heeft het grote voordeel van de duidelijkheid"

  Dat Kompany uiteindelijk niet kan gaan, is op zich niet zo'n grote verrassing, maar dat hij het nu al zelf bekendmaakt, dat wel. Ik had gedacht dat hij er opnieuw alles aan zou doen om toch fit te raken voor dat EK. Als het niet lukte voor de eerste wedstrijd dan toch in de loop van dat toernooi. Dit EK is altijd een van zijn hoofddoelen geweest.

  We weten hoe graag hij bij de nationale ploeg is. De dokters zullen hem dus heel duidelijk hebben gemaakt dat er geen enkele mogelijkheid is dat hij nog op tijd 100 procent fit zou zijn.

  Zijn afwezigheid is misschien minder erg dan paar jaar gelden. Toen was hij onmisbaar, maar ook nu is de nationale ploeg met Kompany een veel sterker elftal dan zonder. Er zijn wel een aantal jongens die zich hebben ontwikkeld. Maar het is duidelijk dat Wilmots zal moeten herschikken.

  Dat het nieuws nu al bekend is, heeft één groot voordeel: duidelijkheid. Dit bespaart ons weken gespeculeer over zijn aanwezigheid. En als hij fit geweest was, hoe lang zou hij dan spelen? Dat soort discussies, die focus op één figuur, dat zal er nu niet zijn.

  Het is natuurlijk vooral ongelooflijk jammer voor Kompany zelf. Een groot toernooi gaat altijd gepaard met grote afwezigen, maar laat ons duidelijk zijn: het is niet omdat hij er niet bij is dat we geen hoofdrol kunnen spelen op dat EK.

  "Alderweireld centraal of op rechts? En wie dan centraal?"

  Hoe moet Wilmots dit oplossen? Ik vind het moeilijk. Alderweireld heeft zich dan wel ontwikkeld, maar als we hem centraal uitspelen, dan krijg je weer een probleem op de rechtsback. Vertonghen zal wel op de linksback blijven staan want ook daar is niet meteen een vervanger van hetzelfde niveau.

  Niet vergeten, ook Thomas Vermaelen is kwetsbaar en heeft dit seizoen weinig gespeeld. Als hij helemaal fit is, kan die links in het centrum spelen. En zetten we Jason Denayer dan daarnaast centraal? Op basis van zijn wedstrijd in Israël en tegen Wales was dat geen probleem. Daar was hij een uitstekende vervanger voor Kompany. Maar ondertussen heeft hij ook niet altijd meer gespeeld bij zijn club en zijn laatste optreden was ook twijfelachtig.

  Moet Kompany meegaan? Ik lees op zijn Facebook-pagina dat hij ter plaatse zal zijn om zijn maats te steunen. Het zou kunnen, en dat zou niet eens een slecht idee zijn, dat hij een rol krijgt in de staff van de Duivels om daar zijn invloed te laten gelden en zijn ervaring ten dienste te stellen van het elftal. Ik denk dat Wilmots hem dat wel zal vragen en dat hij daar met veel plezier zal op ingaan.

  "Ik kan mij voorstellen dat City zich ondertussen ook vragen stelt"

  Betekent dit het einde van zijn carrière? Ik ben niet beslagen genoeg om daar een uitspraak over te doen. Maar zijn situatie het voorbije seizoen is zeer zorgwekkend. Altijd opnieuw die spierblessures, dat is veel vervelender dan wanneer je een keer een kruisband afscheurt of een been breekt.

  Dat betekent dat er toch wat mis is met de musculatuur van Vincent Kompany en dat topsport op het allerhoogste niveau misschien moeilijk geworden is voor hem op zijn 30e. Maar ik spreek in de voorwaardelijke wijs. Laat ons niet vergeten dat hij al 13 jaar op het hoogste niveau voetbalt en dat hij iemand is die zich in elke wedstrijd 100 procent geeft. Hij heeft ook een fysieke speelstijl, dus hij heeft dat lichaam al zwaar belast.

  Ik denk dat het minstens een heel wijze beslissing is om nu een hele lange periode rust te nemen en te proberen om, misschien voor het laatst, nog eens helemaal fit aan het seizoen te beginnen. Ik kan mij voorstellen dat ze zich bij City ondertussen ook wel vragen beginnen te stellen. Kunnen we nog bouwen op onze kapitein? Ik denk niet dat Guardiola zit te wachten op een speler, een kapitein, een invloedrijke figuur in de verdediging van wie hij nooit weet of hij zal kunnen spelen.

  Ik denk dat hij nu dus alles op alles zal zetten om fit te zijn. En dan zullen we zien. Als hij dan opnieuw na een paar wedstrijden uitvalt, dan is het toch echt een probleem.

  Peter Vandenbempt

  Luister naar de analyse van Vandenbempt: