• home
 • video
 • pas verschenen

  De Visser: "Toen ik Courtois zag, wist ik meteen dat hij naar Chelsea moest"

  De Visser ontdekte Courtois per toeval.

  De voorbije dagen liet Chelsea-scout Piet de Visser zijn licht schijnen over de Belgische talenten en de nationale ploeg. Maar in zijn lange carrière als scout verzamelde de Nederlander ook enkele leuke anekdotes over Messi en Ronaldo, zijn baas Abramovitsj en Thibaut Courtois.

  "Lukaku en Courtois ontdekte ik toevallig op dezelfde dag"

  "Ik had eigenlijk heel veel geluk. Ik ging voor Romelu Lukaku naar een jeugdwedstrijd van Anderlecht op Genk kijken. De wedstrijd lag even stil en ik was al overtuigd van Lukaku, dus ik liep een beetje rond. Er speelden nog elftallen van Genk en plots zag ik daar een keeper een save maken."

  "Ik moest toch even blijven kijken. Die doelman had alles: lengte, klasse, hij was snel en atletisch. "Dat is Thibaut", zeiden ze tegen mij. En ik wist meteen: "Dat wordt onze keeper.""

  "Even later ging ik zijn naam zoeken en zag ik dat er bij Genk een zekere Courtois in doel stond. Dus ik dacht: "Verdorie, ze hebben er nog een." Maar dat was dezelfde speler."

  Video player inladen ...

  "Bij Messi, Ronaldo en De Bruyne wist ik: that's it"

  "Eén van de scouts van PSV had Ronaldo gezien bij de U15. Hij zei: "Die jongen pakt de bal, gaat iedereen voorbij en scoort." Samenspelen deed hij niet, maar zijn ploegje won altijd. Toen hij 16 was, zei ik tegen PSV dat we hem moesten halen. Maar hij kostte 10 miljoen en dat was not done."

  "Messi zag ik toevallig in het baby-dreamteam van Barcelona. Hij was 13 en stond daar met Pique, Fabregas,... Messi maakte het ene doelpunt na het andere. Ik was er meteen helemaal verliefd op."

  "Ik heb altijd vijf punten op mijn scoutingblad: techniek, visie, fysiek, mentaliteit en karakter. Voor die laatste twee elementen ga ik meestal naar de trainingen en praat ik met de spelers. Maar bij Messi, Ronaldo en De Bruyne had ik meteen het gevoel: that's it."

  Video player inladen ...

  De Visser over zijn top- en floptransfer

  "Mijn toptransfer? Ik heb heel veel straffe spelers gezien, dus ik kan er niet echt één naam op plakken. Toen ik de Braziliaanse Ronaldo zag, dacht ik bijvoorbeeld meteen: "Wat een kanjer." Maar ik denk bijvoorbeeld ook aan David Luiz of Ruud van Nistelrooij."

  "De flop? Adriano. Ik heb zo hard aangedrongen om hem te halen, maar PSV deed het gelukkig niet. En Leandro do Bomfim. Bij de U17 was dat de beste van de wereld, maar hij kon hier niet aarden."

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...

  "Abramovitsj is een echte voetballiefhebber"

  "Roman Abramovitsj zegt altijd dat ik niet over hem mag praten. Hij blijft graag uit de publiciteit. Het is een echte voetballiefhebber. Hij heeft Chelsea gekocht zonder winstoogmerk. Hij bouwde meteen een jeugdacademie en dat is nu een van de beste academies van de wereld."

  Video player inladen ...

  Het begin van de scoutingcarrière van De Visser

  Video player inladen ...