• home
 • video
 • pas verschenen

  Otto-Jan Ham: "Als PSV-fan is het mijn morele plicht om nog te hopen"

  Mag PSV zondag toch nog de titel vieren?

  De Nederlandse titelstrijd kent zondag zijn ontknoping. Het scenario is alvast dat van een thriller: Ajax en PSV hebben 81 punten, maar dankzij een beter doelsaldo heeft Ajax toch een streepje voor. Ajax-fan Ben Crabbé en PSV-supporter Otto-Jan Ham laten hun licht schijnen over het Nederlandse titeldebat.

  Hoe zal de titelstrijd zondag uitdraaien?

  Ben Crabbé: "Het is een heel spannende strijd geweest. Ajax en PSV staken er met kop en schouders bovenuit, maar Ajax heeft ondanks zijn ups en downs toch bewezen dat het de meest consistente ploeg is."

  "PSV speelde soms zeer sterk, maar had een zwaar Europees programma. Dan lijkt het me logisch dat Ajax de meest constante ploeg is. Al is het voetbal zeker niet altijd mooi geweest."

  "Ajax heeft wel een traditie met zo'n spanning. Een paar jaar geleden was het Ajax, PSV of AZ. Toen haalde PSV het nog. Ik hoop echt dat het voor Ajax lukt. Ook voor Johan Cruijff moet het dit jaar. Dat zou een mooi eerbetoon zijn."

  Otto-Jan Ham: "Het is mijn morele plicht om nog op de titel te hopen. Hoe onwaarschijnlijker het is, hoe mooier en hoe zoeter het zal zijn als het ook echt zal gebeuren."

  "Ik denk dat Ajax zondag punten zal laten liggen, maar het zou veel mooier zijn als PSV zelf met 0-8 wint. Dat heeft PSV dit seizoen te weinig gedaan, hoewel ze er de kwaliteit voor hebben."

  "De ervaring leert me wel dat Ajax het geluk aan zijn zijde heeft. Ik vrees dat dat ook dit weekend zal zijn. De scheidsrechter zal hen een prachtig geschenk geven in de vorm van een onterechte penalty."

  Waarom is Ajax beter dan PSV? (en omgekeerd?)

  Ben Crabbé: "Dat weet ik niet. PSV heeft op de goeie momenten een meer uitgebalanceerde ploeg, met spelers als Luuk de Jong, die een echte goalgetter is. Dat heeft Ajax momenteel niet."

  "Als je merkt dat Schöne en Fischer vaak naast de ploeg hebben gestaan, dan merk je dat coach De Boer vaak moest zoeken naar de juiste opstelling. Daarom werkt Ajax aan een terugkeer van Klaas-Jan Huntelaar, om weer een certitude in de spits te hebben."

  Otto-Jan Ham: "Individueel heeft PSV gewoon meer kwaliteit en betere spelers. Maar dan moet je het Ajax wel meegeven: op een of andere manier vormt het toch een hecht collectief dat liever wil winnen. Dat is het grote probleem bij PSV en coach Cocu. Ik heb soms het gevoel dat hij te plat is met zijn spelers."

  "Ik ben wel een fan van Frank de Boer. Ajax heeft altijd arrogante coaches gehad, maar De Boer is aimabel. Ajax heeft ook een paar leuke spelers. Ik kan dat moeilijk zeggen, want ik ben belachelijk jaloers op hun efficiëntie. Ajax wint veel meer titels."

  Wie is de beste speler bij Ajax en PSV?

  Ben Crabbé: "Davy Klaassen. Ook als het minder goed gaat, is hij een enorme werker. Hij is wat onhollands: geen toptechnicus, wel een ongelofelijke werker. Een beetje zoals Ruud Vormer. Hij is de leider van dit Ajax."

  "Ik vrees dat hij zal vertrekken. Ajax heeft een traditie van jeugdspelers die na een tijd doorstoten naar het buitenland, al is dat niet altijd een succes. Kijk maar naar Siem de Jong, die niet speelt bij Newcastle. In het buitenland kun je veel moeilijker de lakens uitdelen dan bij Ajax."

  Otto-Jan Ham: "Als ik voor één speler moet kiezen, dan ga ik voor Luuk de Jong. Hij is echt een spits voor PSV en is een goeie aanvoerder."

  "PSV heeft Romario en Ronaldo gehad, maar ik was ook fan van Vennegoor of Hesselink en Koevermans. De Jong houdt de bal goed bij en maakt veel goals. Meestal kan ik in de selectie van PSV enkele spelers echt niet verdragen, maar dat geldt niet voor deze kern."

  Wonen jullie nog vaak een match van Ajax of PSV bij?

  Ben Crabbé: "Ik heb veel te weinig tijd. Het is ook niet makkelijk om binnen te geraken in het stadion, maar het moet er nog eens van komen. Ik lees alles over Ajax, maar ter plaatse kijken kost veel tijd. Al zal ik me voor die laatste match wel in de zetel zetten, denk ik."

  Otto-Jan Ham: "Ik heb gewoon te weinig vrienden die meewillen naar het stadion. Mijn hele familie bestaat uit Ajax-supporters. Maar ik volg het echt op de voet."

  "Of ik zondag zal kijken? Ik ben peter van de 1.000 kilometer voor Kom op tegen Kanker. Als we kampioen worden, zal het een groot feest zijn. Ik zal euforisch zijn, maar denk dan snel: "Doe normaal.""