• home
 • video
 • pas verschenen

  Giro 2016: Van de schansspringer tot "Niki" Jungels

  Kangert, Formolo, Mareczko, Jungels en Roglic.

  Jaarlijks komen er in de Ronde van Italië verrassende namen boven water drijven. Welke outsiders laten straks hun ster fonkelen tussen Apeldoorn en Turijn? We houden alvast vijf namen in het oog.

  Primoz Roglic (Slo-LottoNL-Jumbo)

  Tot vier jaar geleden sprong hij nog met ski's van de schans, vandaag debuteert Primoz Roglic in zijn eerste grote wielerronde. De Sloveen ontsnapte in 2007 aan de dood toen hij een horrorcrash maakte tijdens het schansspringen. Een helm redde toen zijn leven.

  Alle blessures zo beu als koude pap ruilde Roglic zijn ski's in voor twee wielen. En met succes. De Sloveense berggeit won vorig seizoen de rondes van Azerbeidzjan en Slovenië. In de komende Giro start Roglic als meesterknecht voor Kruijswijk. Ligt er straks nog altijd sneeuw op de Pordoi, dan is dat alvast koren op zijn molen.

  2007: Roglic maakt horrorcrash in Planica

  Bob Jungels (Lux-Etixx-Quick Step)

  Raar zal Bob Jungels niet meer opkijken als hij tijdens de eerste drie ritten (in Nederland) aangevuurd wordt met "Allez Niki". Tijdens de Amstel Gold Race verwarden de Nederlandse fans Jungels met zijn ploegmaat Niki Terpstra. De shirts van de Luxemburgse en Nederlandse kampioen lijken dan ook bijna zo goed op elkaar als Annemieke en Rozemieke in de Jommeke-strips.

  Toptalent Jungels krijgt bij Etixx-Quick Step een vrije rol en droomt stiekem van een glansprestatie. De laatste Luxemburger die fonkelde in de Giro was dat andere supertalent, Andy Schleck (tweede in 2007).

  2016: Jungels knalt naar 3e plek in tijdrit Romandië

  Video player inladen ...

  Jakub Mareczko (Ita-Southeast)

  Zijn naam klinkt allesbehalve Italiaans, maar toch is Jakub Mareczko het nieuwe Italiaanse godenkind van de sprint. Als vierjarige kleuter verhuisde Mareczko van Polen naar Italië, waar papa Carlo werk en de liefde van zijn leven gevonden had.

  Mareczko - die in november zeven (!) van de negen ritten won in de Ronde van de Taihu Lake - droomt van ritwinst in de Giro. Ex-ploegmaat Alessandro Petacchi verklapte Mareczko alvast enkele geheimen achter zijn talrijke Giro-successen...

  2016: Mareczko is heer en meester in Coppi e Bartali

  Tanel Kangert (Est-Astana)

  In zijn zes laatste grote rondes eindigde hij vijf keer in de top 22. Tanel Kangert zou bij veel teams in de rol van kopman geduwd worden, maar bij Astana speelt hij straks bodyguard voor zijn baas Vincenzo Nibali.

  Dat Kangert over een gouden vormpeil beschikt, etaleerde hij in de voorbije Ronde van Trentino met twee ritzeges en de tweede plaats in de eindstand. En wie eindigde vorig jaar tweede in Trentino? Een zekere Mikel Landa, en die bleek in de daaropvolgende Giro sterker dan zijn kopman Fabio Aru. Zien we straks weer hetzelfde scenario bij Astana? Het lijkt onrealistisch, maar het zou toch zomaar kunnen.

  2016: Kangert wint derde rit in Trentino

  Davide Formolo (Ita-Cannondale)

  "Op een dag zal Formolo de Giro winnen", voorspelde Cannondale-manager Jonathan Vaughters vorig jaar met veel overtuiging. De 23-jarige Italiaan mocht als tweedejaarsprof al proeven van ritwinst in de Giro, maar heeft meer in petto.

  In principe snijdt Formolo de Giro aan als luxeknecht van Cannondale-kopman Rigoberto Uran. "Maar in drie weken kan er veel gebeuren", zei Formolo stilletjes op de persconferentie. We zijn benieuwd.

  2015: Formolo wint spektakelrit in de Giro