• home
 • video
 • pas verschenen

  De Coninck: "EK lijkt me bijna onhaalbaar voor Kompany"

  Real Madrid heeft zich gisteren ten koste van Manchester City geplaatst voor de finale van de Champions League. Vanuit Belgisch oogpunt sprong uiteraard de nieuwe blessure van Vincent Kompany in het oog. Proximus-analist Wim De Coninck vreest voor het EK.

  Manchester City liet geen onuitwisbare indruk na in Bernabeu. "Er was geen groots Real Madrid nodig om Manchester City te kloppen. City was duidelijk een maatje te klein", vertelt Wim De Coninck aan Sporza.

  "Of City het noorden kwijt was na de vroege blessure van Vincent Kompany? Dat zou kunnen, het is natuurlijk hun leider. Vorige week was hij nog een van de uitblinkers in de defensie. Hij was gisteravond heel ontdaan en heel de ploeg eigenlijk met hem."

  "Dit is niet meer normaal. De manier waarop hij keek was ook nog verontrustender dan de laatste keer. Het is ook erger denk ik omdat het een nieuwe blessure is, in zijn heup. Ik vermoed een spierscheuring. Het is vreselijk voor hem dat hij dit moet meemaken, want hij soigneert zich geweldig goed."

  "Het EK? Ik vrees dat dit de blessure te veel is, al kan het misschien nog. Maar zijn lichaam geeft altijd een signaal dat er iets mis is, niemand vindt een oplossing. Hij zal het wel weer kunnen opbrengen om terug te keren, maar de vraag is of dat voldoende is om een EK te spelen waar je om de drie dagen aan de bak moet. Dat lijkt me moeilijk, bijna onhaalbaar."

  "Kompany is echt de leider van de Rode Duivels, de kapitein ook. Zelfs al zou er de mogelijkheid zijn dat hij maar één match kan spelen, dan denk ik dat Marc Wilmots hem meeneemt. Wilmots zal misschien hopen dat hij bij de nationale ploeg blessurevrij blijft, omdat hij misschien anders begeleid wordt. Maar of hij in staat is om een EK op topniveau te spelen, daar zet ik toch grote vraagtekens bij."

  "De Bruyne speelde duidelijk tegen zijn zin op links"

  Vincent Kompany viel dus al vroeg uit tegen Real Madrid, maar ook Kevin De Bruyne speelde een anonieme wedstrijd. "City-coach Pellegrini heeft de verkeerde keuze gemaakt door Yaya Touré op het middenveld te zetten", vindt De Coninck.

  "Kevin De Bruyne moest daardoor vanaf de linkerflank opereren en dat was niet naar zijn zin, dat heeft hij duidelijk laten zien. Het is lang geleden dat ik hem nog zo lamlendig en zonder drive heb zien voetballen."

  "De mindere prestatie van De Bruyne heeft afgestraald op Manchester City. We hebben al verschillende keren gezien dat City een goeie De Bruyne nodig heeft om top te zijn. Tegen Real Madrid was hij niet bij de les. Dat gebeurt zeer zelden, maar City heeft het wel geweten."

  "De finale kan wel eens een veldslag worden"

  De finale van de Champions League gaat net als in 2014 tussen stadsrivalen Atletico en Real Madrid. "Ik zou Real zeker geen uitgesproken favoriet noemen, dat is niemand nog tegen dit Atletico", zegt De Coninck.

  "Atletico speelt zeer gewiekst, dat hebben ze tegen Bayern nog maar eens bewezen. Een favoriet aanduiden voor de finale is echt met dobbelstenen gooien. De rivaliteit tussen de twee teams is enorm groot. Ik hoop op spektakel, maar het kan ook wel eens een veldslag worden waarbij de belangen zo groot zijn dat de wil om te winnen overheerst op het academische voetbal."