• home
 • video
 • pas verschenen

  Dumoulin: "Ik hoop na dag één de roze trui aan te trekken"

  Dumoulin hoopt dat het meteen prijs is in de openingstijdrit.

  Tom Dumoulin maakt zijn debuut in de Giro. De renner van Giant-Alpecin hoopt vooral in de openingstijdrit in eigen land te schitteren. "Ik ga niet voor het klassement, maar voor winst winst in een van de drie tijdritten."

  Het is de eerste keer dat Tom Dumoulin de Giro rijdt. Ondanks zijn zesde plaats vorig jaar in de Vuelta, mikt de Nederlander niet op het eindklassement. "Heeft er nog nooit een Nederlander de Ronde van Italië gewonnen? Dat wist ik niet. Maar ik kan wel al zeggen dat daar ook dit jaar geen verandering in zal komen."

  "Afgelopen winter hebben het team en ik beslist om voluit voor die olympische tijdrit in Rio te gaan. Dat is een parcours dat me moet liggen. De Spelen zijn uniek, slechts om de vier jaar. Daarom ligt de focus dit jaar voluit op de tijdritten. Ik wil me daarin nog verbeteren en dat is ook in deze Giro het doel, winst in één van de drie tijdritten."

  In het ideale scenario wint Dumoulin meteen de openingstijdrit, 9,8 kilometer door Apeldoorn. "Koersen voor eigen volk dat is altijd iets speciaal. Het geeft dat tikkeltje extra. Ik hoop op die overwinning, maar ik besef dat het niet gemakkelijk zal worden. De concurrentie is groot. Aan Cancellara heb ik een taaie klant. Dat wordt de grote favoriet. Als hij de benen heeft van in de Tirreno, waar hij de tijdrit won, dan kan ik hem niet kloppen."

  "Ik moet honderd procent gefocust zijn. Van start tot finish. Daar kan ik nog progressie in maken." Als hij wint, mag hij voor eigen volk meteen de roze trui aantrekken. Hoe lang kan hij die dan houden? "Ik mik dus niet op een klassement, al weet je natuurlijk nooit hoe de kansen liggen na een week of twee weken, maar eerlijk gezegd, veel verwacht ik er niet van."