• home
 • video
 • pas verschenen

  De Bie: "Top 20 op het EK mountainbike, dat is al heel mooi"

  Rudy De Bie moet twee renners kiezen uit een lijst van zeven.

  Dit weekend wordt in Zweden het EK mountainbike gereden. "De selectie voor Rio is deels afhankelijk van deze wedstrijd", legt bondscoach Rudy De Bie uit. "Maar iedereen trekt zich op aan iedereen, het algemene niveau is gestegen."

  Met zeven staan onze landgenoten zondag aan de start op het Europees kampioenschap mountainbike in Zweden. Bij Sporza vertelt bondscoach Rudy De Bie over de ambities van zijn renners: "Ze moeten het zeker individueel zo goed mogelijk doen en zichzelf in de kijker fietsen. De selectie voor de Olympische Spelen is onder andere afhankelijk van deze wedstrijd en we hebben meerdere kandidaten voor slechts twee plaatsen."

  Hoeveel renners elk land mag afvaardigen naar de Spelen, hangt af van de wereldranglijst. "Maar ik ga er, gezien de kwaliteit en de vorm, van uit dat die twee plaatsen zeker behouden zullen worden. Ik sta hier met zeven elite-renners aan de start en in principe starten ze met gelijkwaardige kansen."

  Kevin Van Hoovels (kleine foto) werd vorig jaar tiende op het WK. Is hij al zeker van zijn selectie? "Die tiende plaats op een WK was onverwacht maar we zijn dat zeker niet vergeten. Maar we zijn nu ruim een half jaar verder en er zijn andere jongens die zich meer en meer profileren. Op dit moment is nog niemand zeker van zijn plaats. Kevin moet vormbehoud tonen en laten zien dat hij nog steeds paraat is."

  Bij de jongeren staan een aantal getalenteerde renners te popelen om zich te bewijzen. Onder meer Jens Schuermans behaalde al een paar mooie resultaten. "Puur intrinsiek is Jens de meest begaafde", zegt De Bie. "Al is hij nu wel een beetje gehinderd door een blessure."

  "Het is aan hen om zich te bewijzen"

  Maar De Bie ziet nog andere opkomende talenten. "De andere jongens sluiten daar heel dicht bij aan. De strijd is volledig open en je voelt dat de spanning meer en meer stijgt. Ze kennen ook het belang van de Olympische Spelen, dat het niet iedereen gegeven is om daaraan te kunnen deelnemen."

  Is die concurrentie niet nefast voor de sfeer in de groep? "We hebben dit jaar al drie stages achter de rug in Spanje en hebben ook een paar wedstrijden gereden. Toen was de kameraadschap, de collegialiteit, nog enorm groot."

  "Maar nu komt D-Day korter en korter en je voelt dat iedereen meer en meer gaat opkomen voor zijn zaak en zo hoort het ook te zijn. Uiteindelijk gaat het om topsport en het is aan hen om zich te bewijzen."

  Wanneer is de bondscoach zelf tevreden over het EK? Mikt hij op een paar plaatsen in de top tien? "Van de huidige generatie, waar we het de laatste tien jaar mee moeten doen, is er nog maar één renner erin geslaagd om top tien te rijden bij de elite."

  "Dus moest één iemand dat kunnen, of meerdere, dat zou supergoed zijn. Maar laten we met onze voeten op de grond blijven en opteren voor top 20-plaatsen, dat is al heel mooi."