• home
 • video
 • pas verschenen

  UCI over scanner: "Valsspelers maken geen kans meer"

  De scanner controleert een fiets binnen de minuut.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  De Internationale Wielerunie UCI gelooft rotsvast in de nieuwe methode om mechanische fraude op te sporen. "Binnen de minuut is een fiets gecontroleerd", klinkt het bij de voorstelling van de scanmethode.

  De UCI neemt de strijd tegen mechanische doping "heel ernstig", zegt voorzitter Brian Cookson bij de presentatie van het detectiesysteem.

  Volgens de UCI wordt een fiets binnen de minuut gecontroleerd. "Een scanner creëert een magnetisch veld en gaat na of de stralen verstoord worden."

  "Deze methode zal elke vorm van mechanisch bedrog blootleggen. We willen de valsspelers duidelijk maken dat het niet zal lukken om de UCI om de tuin te leiden. Ze maken geen kans meer."

  De UCI gebruikt het systeem al sinds het WK veldrijden in januari. Toen werd in de fiets van Femke Van den Driessche een elektrisch motortje gevonden.

  "We hebben sinds het begin van het jaar al 2.500 tests uitgevoerd. Tegen het einde van het jaar zullen er dat meer dan 10.000 zijn", klinkt het nog. Er werd onder andere gecontroleerd bij Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen en de Ronde van Romandië.

  Over mechanische doping wordt al sinds 2010 gespeculeerd, onder andere door de aanval van Cancellara in de Ronde van Vlaanderen. Is de UCI dan niet te laat in actie geschoten?

  "Ik wil niet over het verleden spreken. Maar het is duidelijk dat deze fraude het wielrennen bedreigt en ik ben ervan overtuigd dat we nu een systeem hebben om elke frauduleuze technologie, ook die nog moet ontwikkeld worden, op te sporen", zegt Cookson.