Ga naar de inhoud

meest recent

Kosovo mag toetreden tot UEFA, herziet Januzaj zijn keuze?

 di 3 mei 2016 13:25
Ruilt Januzaj de Rode Duivels voor de Kosovaarse nationale ploeg?
Kosovo heeft op het 40e UEFA-congres officieel toelating gekregen om toe te treden tot de Europese Voetbalbond. Adnan Januzaj - die officieel al voor België uitkwam - kan nu toch nog kiezen om voor Kosovo te spelen.

Twee jaar geleden speelde Kosovo zijn eerste officiële oefenduel (tegen Haïti). Interlands mocht het team uit de Balkan nog niet spelen, omdat het nog niet officieel erkend was door de FIFA en de UEFA.

Dat Kosovo - sinds acht jaar onafhankelijk - nu als 55e lid mag toetreden tot de Europese Voetbalbond, kan heel wat gevolgen hebben.

Een pak spelers - zoals Adnan Januzaj - heeft nu de mogelijkheid om te kiezen voor de Kosovaarse nationale ploeg. Januzaj koos twee jaar geleden voor de Rode Duivels, maar had ook keuze uit Albanië, Turkije, Servië en zelfs Engeland. 

Ondertussen speelde Januzaj al officiële matchen voor de Rode Duivels. Maar omdat Kosovo toen nog niet erkend was bij de UEFA en FIFA, kan Januzaj nu nog altijd voor Kosovo uitkomen.

Twee jaar geleden kreeg onze landgenoot al eens een oproepingsbrief in de bus voor de oefeninterland van Kosovo tegen Haïti, maar toen bedankte hij vriendelijk.

Dit seizoen kon Januzaj nog geen hoge ogen gooien, noch bij Borussia Dortmund noch bij Manchester United. Januzaj weigerde eind vorig jaar bovendien voor een oproeping bij de Belgische belofteploeg. Het is dus nog koffiedik kijken of hij straks in de EK-selectie zal zitten van Marc Wilmots.

Wie zijn de bekendste voetballers met de Kosovaarse nationaliteit ?
NAAMPOSITIECLUBSPEELDE AL VOORCAPS
Almen AbdimiddenvelderWatford (Eng)Zwitserland6
Astrit AjdarevicmiddenvelderÖrebro (Zwe)--
Valon BehramimiddenvelderWatford (Eng)Zwitserland63
Etrit BerishadoelmanLazio (Ita)Albanië32
Lorik CanaverdedigerNantes (Fra)Albanië88
Arianit FeratimiddenvelderStuttgart (Dui)--
Perparim HetemajmiddenvelderChievo (Ita)Finland39
Adnan JanuzajmiddenvelderManchester United (Eng)België6
Xherdan ShaqirimiddenvelderStoke City (Eng)Zwitserland51
Samir UjkanidoelmanLatina (Ita)Albanië20
Necip UysalmiddenvelderBesiktas (Tur)Turkije1
Granit XhakamiddenvelderMönchengladbach (Dui)Zwitserland39
Taulant XhakamiddenvelderBazel (Zwi)Albanië10