• home
 • video
 • pas verschenen

  Haneveer over WK snooker: "Had Selby vooraf niet bij de favorieten gerekend"

  Mark Selby heeft zich voor de tweede keer tot wereldkampioen snooker gekroond. Bjorn Haneveer, voormalig snookerspeler en huidig commentator bij Eurosport, blikt terug op het voorbije WK.

  "Als je het hele toernooi overschouwt, denk ik dat Mark Selby de terechte winnaar is. Selby is een ongelooflijke "matchplayer". Hij heeft niet altijd het beste snooker gespeeld dit WK, maar allround was hij wel de beste", vindt Bjorn Haneveer.

  "Selby is sinds 2011 de nummer 1 van de wereld. Nochtans rekende ik hem voor het toernooi niet bij mijn topfavorieten. Hij had niet echt de vorm om het waar te maken, maar hij heeft wel de hardheid en het tactische spel om het in zulke lange wedstrijden toch te doen."

  "Ze zeggen vaak: "In de eerste sessie kun je de wedstrijd niet winnen, maar wel verliezen." Dat is precies wat er met Ding gebeurd is in de finale. Hij begon te zwak, was niet echt geconcentreerd en is er nooit meer in geslaagd om op gelijke hoogte te komen. Het lukte telkens nét niet."

  "Dat is ook de klasse van Selby, dat hij weet wat hij moet doen op zulke momenten om Ding af te houden. In vergelijking met O'Sullivan of Trump is hij niet de meest attractieve speler, maar hij beschikt over een hardheid die weinigen anderen hebben. Dat maakt hem speciaal, want hij boekt op die manier ongelooflijke resultaten ook als hij niet zijn beste snooker speelt."

  "Nivellering tussen subtop en wereldtop"

  Hoe kijkt Bjorn Haneveer in het algemeen terug op het voorbije WK? "Qua niveau was het een vrij goed toernooi. Steeds vaker zie je op de belangrijke momenten een nivellering tussen de subtop en de absolute wereldtop", stelt  Haneveer vast.

  "Volgens mij heeft dat te maken met de manier waarop de Tour evolueert. De kalender is steeds voller, waardoor de spelers altijd op het hoogste niveau kunnen spelen. Als ze dan op het WK in The Cruicible komen, hebben ze meer ervaring en kunnen ze het ook waarmaken tegen de echte toppers."

  "In de eerste ronde zag je dat er heel veel aanvallende spelers meteen uitgingen en die trend is zich blijven voortzetten. Mark Selby heeft vier van zijn wedstrijden tegen kwalificatiespelers gespeeld. Alleen Marco Fu staat in de top 16. Of hij dan een makkelijke loting had? Neen, de top is breder geworden. Iedereen uit de top 64 kan op elk moment van iedereen winnen."