• home
 • video
 • pas verschenen

  "De zoon van de slager, de Zero Tituli, de loser: het mooiste sprookje van allemaal"

  Het succes van Leicester City heeft vele vaders. Peter Vandenbempt duidt in zijn analyse van de Engelse kampioen onder meer op het grote belang van Claudio Ranieri, de meester in de rekenkunst. "De commentaren in de media na de komst van de 64-jarige opa waren vernietigend en denigrerend, maar hij heeft het fantastisch gedaan."

  Dit is de grootste stunt in de geschiedenis van het Engelse voetbal. Er was niet één mens die hier in augustus had durven aan te denken. Om je een idee te geven: vorige zomer kon je bij de bookmakers inzetten voor een titel voor Leicester: 5.000 tegen 1.

  Ter illustratie: als je geld wil inzetten op de kans dat je Elvis Presley nog levend terugvindt, is dat maar 2.000 tegen 1. Vrij onwaarschijnlijk dus.

  Niet alleen dacht niemand dat Leicester kampioen zou worden, iedereen was er ook zowat van overtuigd dat Leicester zou degraderen. Vorig seizoen had de club zich immers pas op de allerlaatste speeldag kunnen redden, met 1 puntje overschot.

  Zelfs in oktober was er nog een sportbedrijf dat allerlei data losliet over de competitie en waarin Leicester pas 13e stond.

  Wat het natuurlijk zo prachtig maakt, is dat dit net gebeurt in de poenerige Premier League, waar het geld regeert, duizelingwekkende bedragen rondgaan en budgetten ongelimiteerd zjin.

  Leicester City heeft naar Engelse normen een piepklein budget, een kwart van de grote clubs als Chelsea en Manchester City. De drie sterspelers samen kosten maar 9 miljoen euro, dat is een schijntje.

  Vandaar dat Leicester de sympathie heeft gekregen van de hele wereld. Iedereen heeft ervoor gesupporterd, behalve de supporters van Tottenham dan. De term "sprookje" is nog te zacht uitgedrukt.

  "Alle spelers thuis bij Vardy"

  Wat we wel moeten zeggen: Tottenham was eigenlijk de meest aantrekkelijk voetballende ploeg dit seizoen in de Premier League. Want als je zo'n klein elftal als Leicester hebt met onbekende spelers, speel je countervoetbal. Dat is dan ook wat Leicester gedaan heeft dit seizoen. Ze hebben maar 40% balbezit, het op twee na minste van alle clubs in de Premier League. Passes geven was ook een beetje moeilijk: 70%, het minste in de Premier League.

  Offensief was het niet aantrekkelijk, maar wel dodelijk efficiënt en zeer collectief. Het beste bewijs is misschien wel dat alle spelers gisterenavond bij topspits Jamie Vardy thuis zaten om de match Chelsea-Tottenham op tv te bekijken. Ik denk dat Vardy een groot huis heeft, maar het illustreert vooral de samenhang in de ploeg.

  Niemand geloofde in de opa van 64

  Claudio Ranieri was er gisterenavond niet bij. Persoonlijk vind ik dat nog het grootste sprookje van allemaal: een Italiaanse opa van 64 waarin werkelijk niemand geloofde bij zijn aanstelling vorige zomer. Hij werd een loser genoemd.

  Hij is de zoon van een Romeinse slager, zijn bijnaam is "Zero Tituli". Je hoeft geen Italiaans te kennen om te begrijpen wat dat betekent: geen enkele titel behaald. Nochtans heeft hij clubs als Inter, Roma en Chelsea geleid.

  Zijn carrière was helemaal in verval met als dieptepunt de nederlaag als bondscoach van Griekenland tegen godbetert de Faeröer. Ik denk dat die nog nooit een wedstrijd gewonnen hadden. Die man werd dan trainer van Leicester. Ik hoef niet te zeggen dat de commentaren vernietigend en denigrerend waren. 

  Maar Ranieri heeft het fantastisch gedaan. Hij is een zeer sympathieke man met veel gevoel voor humor die de druk afgehouden heeft en een uitstekende relatie onderhoudt met de journalisten die hem veroordeeld hadden.

  Zondag is hij met zijn 96-jarige moeder gaan eten in Rome. Op het moment van Chelsea-Tottenham zou hij in het vliegtuig zitten en zou hij de laatste zijn die het nieuws over de titel van Leicester zou vernemen. Maar ik heb intussen gelezen dat ze hem met een privéjet weer naar Engeland gebracht hebben, zodat hij op tijd was voor de wedstrijd.

  Ranieri is een slimme die kan rekenen

  Hij is wel een slimme, want hoewel niemand in dit succes geloofde, heeft Ranieri vorige zomer toch flinke premies in zijn contract laten zetten. Voor een titel, voor de Champions League... Alles een beetje opgeteld zal dit kampioenschap hem toch een 6,4 miljoen euro opbrengen. Dus rekenen kan hij.

  Eén kanttekening: er loopt een onderzoek naar financiële doping over de promotie naar de Premier League twee jaar geleden. Volgens de regels mogen Engelse tweedeklassers maximaal 8 miljoen pond verlies per seizoen maken. Volgens The Times was dat in dat seizoen voor Leicester 21 miljoen.

  De Thaise investeerder zou toen een truukje toegepast hebben om aan die regel te ontsnappen. De club heeft haar sponsorrechten namelijk verkocht aan een obscure firma zonder telefoonnummer of website en die firma heeft ze dan onmiddellijk terugverkocht aan de Thaise eigenaar. Zo zouden er op een niet-correcte manier heel wat miljoenen in de club gestopt zijn.

  De toenmalige concurrenten uit de tweede klasse zijn daar boos over. Dat onderzoek loopt. Niemand weet wat er gebeurt als Leicester veroordeeld zou worden. Stel je maar eens voor dat de kampioen wordt teruggezet naar een lagere reeks. Dat moeten de komende weken uitwijzen.

  "Stem toch maar af op Match of the Day"

  Maar er zijn toch vooral positieve punten aan deze titel. Zo weet iedereen dat Leicester niet letterlijk als "Lijsester" uitgesproken wordt, maar wel als "Lɛstə", én een tv-tip voor de vrouwen: stem volgend seizoen tijdens de eerste speeldag van de nieuwe competitie af op de BBC voor Match of the Day.

  Presentator Gary Lineker, een niet onaantrekkelijke man, heeft immers beloofd bij een titel voor Leicester in zijn onderbroek te presenteren. De BBC heeft dat toegestaan en ik moet zeggen: ik heb Lineker, toch een vijftiger intussen, twee jaar geleden tijdens het WK in Brazilië op een strand in Rio zien passeren in zijn zwembroek en dat viel voor een man van 55 nog geweldig mee.

  Peter Vandenbempt

  De hamvraag over de onderbroek van Lineker:

  Nog enkele statistieken:

  • Leicester won 22 matchen, waarvan 19 met minder balbezit dan de tegenstander.
  • Leicester won tot nu toe 14 matchen met 1 doelpunt verschil – Manchester United is de enige kampioen met meer zeges met 1 goal verschil in de geschiedenis (16 in 2008/09 en 2012/13).
  • Leicester heeft het laagste gemiddelde percentage balbezit sinds 2006/07 (42,3%).
  • Leicester verloor drie wedstrijden, terwijl voor dit jaar het laagste aantal in één seizoen 11 was (1997/98).
  • Leicester is de eerste kampioen van Engeland die de titel voor het eerst pakt sinds Nottingham Forest in 1977-'78.
  • Claudio Ranieri voerde dit seizoen in totaal 27 wijzigingen door in zijn basiself, het laagste aantal van alle ploegen (Bournemouth volgt met 50).
  • Leicester gebruikte dit seizoen 23 verschillende spelers – sinds 1995 werd alleen Arsenal kampioen met minder verschillende spelers (22 in 2003-'04).
  Leicester dit seizoen
  Leicester seizoen 2015-2016 
  overwinningen22
  nederlagen3
  gelijkspel11
  spelers gebruikt23
  grootste overwinning4-0 tegen Swansea
  grootste nederlaag2-5 tegen Arsenal
  langste ongeslagen reeks10 duels (okt-dec 2015 en feb-nu)
  langste reeks zeges5 duels (maa-apr)
  langste reeks zonder zeges3 duels (dec 2015-jan)