• home
 • video
 • pas verschenen

  "De Ronde van Vlaanderen zal het Graafschap Vlaanderen toch niet verlaten?"

  "200.000 euro is voor Brugge een interessante investering."

  Video player inladen ...
  0 / 0
  De kans bestaat dat Antwerpen volgend jaar de nieuwe startplaats is van de Ronde van Vlaanderen. De Brugse burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) ziet dat (uiteraard) niet zitten. "Het zou niet min zijn als de Ronde Oost- en West-Vlaanderen zou verlaten", zegt Landuyt.

  Renaat Landuyt was maandagavond te gast bij Bart Schols in De Afspraak op Canvas. De burgervader van Brugge mocht er tekst en uitleg komen geven bij het nieuws dat Antwerpen in de dans gesprongen is om in 2017 als startplaats van Vlaanderens Mooiste te fungeren.

  "Ik ben zaterdag wakker geworden met een artikel in Het Laatste Nieuws over de Ronde en Antwerpen, waarna ik een telefoontje kreeg van organisator Wouter Vandenhaute, die zei dat wat in de krant stond niet waar was, maar toch wel een beetje waar."

  "Wouter heeft met de Antwerpse Sportschepen Ludo Van Campenhout in de marge van een of andere koers - want het schijnt dat er rond Antwerpen ook gekoerst wordt - gebabbeld over een ander parcours voor de Ronde van Vlaanderen."

  "NV-A-leider Bart De Wever is er immers helemaal niet tegen om de Ronde naar zijn stad Antwerpen te halen. Vandaar is het nu dus uitkijken naar een soort strijd tussen Brugge en Antwerpen."

  "We zijn met Brugge momenteel aan het praten met Wouter Vandenhaute. Je zou daarbij de indruk kunnen krijgen dat het zijn bedoeling is dat de twee steden tegen elkaar gaan opbieden, maar Wouter heeft gezegd dat dat helemaal de bedoeling niet is. Ik geloof hem als hij dat zegt."

  "Antwerpenaren praten plots veel over het parcours"

  Als Antwerpen de start zou krijgen, zou de Muur van Geraardsbergen op een natuurlijke manier opnieuw in de Ronde geïntegreerd kunnen worden. Landuyt: "Het valt me op dat Antwerpenaren de laatste dagen enorm veel over het parcours spreken en dan vooral over de Muur van Geraardsbergen."

  "Dat maakt me een beetje ongerust. Terwijl het basisidee van pionier Karel Van Wijnendaele was dat de Ronde in Oost- en West-Vlaanderen gereden wordt. Het gaat over de Ronde van het Graafschap Vlaanderen, historisch is dat nu eenmaal zo."

  "Ik hoop dat we in alle rust over het parcours kunnen praten, maar het zou niet min zijn als de Ronde Oost- en West-Vlaanderen zou verlaten. Het is ook zeer moeilijk om een mooiere startplaats dan Brugge te vinden."

  "Kijk alleen al maar naar die relatief kleine Grote Markt, die volledig vol staat, en waar je de renners bij wijze van spreken kunt aaien en om een handtekening kunt vragen… In Antwerpen zal dat totaal anders zijn met die grote vlaktes. De mensen zullen daar van heel ver alleen maar kleine schimmen kunnen zien."

  "De kansen liggen 50-50. Ik ga ervan uit dat Wouter Vandenhaute momenteel een discussie met zichzelf voert over het parcours. De vraag die we ons daarbij moeten stellen is of we straks ook in het Graafschap Brabant zullen rijden of dat de Ronde in het Graafschap Vlaanderen blijft."

  "Brugge en de Ronde hebben elkaar versterkt"

  Brugge betaalt 200.000 euro (netto) om de Ronde naar de stad te halen. "Dat is veel geld, maar het is een interessante investering", besluit Renaat Landuyt. "Ten eerste voor de sfeer, die weken opgebouwd wordt, en ten tweede voor de economie. Kijk alleen maar naar de band van zoekmachine op internet Google: op de dag van de Ronde staat daar het belfort van Brugge op. Brugge is een sterk merk, de Ronde ook. We hebben elkaar de voorbije jaren versterkt."

  Het gesprek met Renaat Landuyt in De Afspraak:

  Video player inladen ...