• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Kampioenenvoetbal van Club"

  Peter Vandenbempt analyseert het voetbalweekend.

  Onze voetbaljournalist Peter Vandenbempt heeft in zijn analyse van het weekend woorden van lof voor Club Brugge, dat met "overrompelend voetbal" een nieuwe stap naar de titel gezet heeft. Ook het "wispelturige" Anderlecht en "lelijker eendje" WS Brussel passeren de revue.

  Gebalde analyse

  • Iedereen geraakt stilaan overtuigd dat het nu echt zal gebeuren voor Club.
  • De opgestoken middenvinger Preud'homme naar wie zijn rotatiepolitiek bekritiseerde.
  • Anderlecht blijft zijn wispelturige zelve.
  • Gent moet oorzaak voor nederlaag bij zichzelf zoeken.
  • Pro League is toe aan doos Dafalgan.
  • WS Brussel is een nog lelijker eendje dan Moeskroen.

  Overrompelend voetbal

  Koploper Club Brugge versloeg Genk met 3-1, maar veel meer dan de overwinning zelf is het de manier waarop Club gewonnen heeft. Die doet iedereen er stilaan toch van overtuigd geraken dat het nu echt zal gebeuren voor Club na elf jaar wachten. Club voelde ook extra druk door de zege van Anderlecht eerder op de dag.

  Het voetbal van Club was overrompelend. Ik zag snelheid, beweging, diepgang, duelkracht, passie, enthousiasme en een stoet uitblinkers tussen de lijnen, simpelweg kampioenenvoetbal.

  Iedereen is ook topfit bij Club. En dat is, met of zonder titel, een redelijk dikke opgestoken middenvinger naar al die slimmeriken die Michel Preud’homme bekritiseerd hebben met zijn koppig volgehouden rotatiepolitiek. Hij had de ultieme focus op deze periode, om te oogsten in Play-off I. Daar heeft hij het voorlopig toch bij het rechte eind.

  Over twee weken kan het kampioen zijn. Als Club volgende week bij Gent hetzelfde resultaat haalt als Anderlecht tegen Oostende, kan het de week erna zichzelf en zijn smachtende fans bevrijden in die thuismatch tegen Anderlecht. Dat zou een gigantische apotheose zijn. Elf jaar geleden werd het ook tegen Anderlecht kampioen. Het is altijd prettig om thuis de titel te pakken, zeker tegen je grote concurrent.

  Anderlecht blijft zijn wispelturige zelve

  Anderlecht kwam tegen Gent op voorsprong na een doelpunt uit buitenspel. Ze stonden zelfs met zijn drieën buitenspel en dat was toch redelijk goed te zien. Maar oké, onbegrijpelijke fouten worden gemaakt. 

  Kijk, Anderlecht heeft zich vorige week tegen KV Oostende niet verscholen achter goals die afgekeurd moesten worden. Dan moet AA Gent ook maar de oorzaak bij zichzelf zoeken.

  Gent moet zich afvragen waarom het zo slecht was. Nauwelijks een week na die zege in Genk, toen iedereen dacht dat Gent weer helemaal terug was. Het lijkt stilaan wel zeker dat Gent geen nieuwe titel zal veroveren.

  Ondertussen blijft Anderlecht zijn wispelturige zelve, veel woorden moet je daar niet meer vuil aan maken. Maar het is wel schrijnend voor de coach, het bestuur en de fans om het elke keer weer aan te zien.

  Gisteren was het echt een goeie collectieve prestatie, met ook opvallend sterke individuele verrichtingen. Mooie combinaties, kansen en een verdiende overwinning. Maar je weet dus niet of Anderlecht dat volgende week nog eens zal overdoen.

  Als je de twee overgebleven titelconcurrenten vergelijkt, is het voetbal van Club op dit moment toch beter, sneller en completer. Maar goed, Anderlecht leeft nog en de titelstrijd voorlopig ook nog een beetje.

  Pro League is toe aan doos Dafalgan

  In tweede is White Star Brussel kampioen, maar of het promoveert met zijn licentieperikelen is een ander paar mouwen. Maar voorop moet  je wel zeggen dat WS Brussel met een piepklein budgetje tegenover de andere twee toch gewoon een punt meer heeft behaald. Dus sportief is er weinig op deze titel aan te merken.

  De Pro League is wel toe aan een doos Dafalgan. White Star lijkt me nog een veel lelijker eendje dan Moeskroen, met nog veel minder volk op de tribunes en een tijdje geleden ook zonder stadion.

  Bovendien zwaait John Bico, een dubieuze zogezegd gewezen spelersmakelaar, er de plak.  En dat met centen waarvan niemand weet waar ze vandaan kwamen.

  Bico is algemeen directeur, sportief directeur en zat dit seizoen ook nog gewoon op de bank als coach. Een voorzitter die alles zelf doet, scheelt alvast in personeelskosten.

  Zaterdag zagen we ook al spelersmakelaar Mogi Bayat prominent aanwezig. Laurent Denis, toch een veroordeelde advocaat voor zijn rol in de zaak Ye, zat ook op de eerste rij. Dus samen met die flamboyante Bico erbij is het spektakel verzekerd.

  We weten nog niet of het mag promoveren. Vanavond wordt het beroep van White Star behandeld tegen de geweigerde licentie.

  Hoewel gezegd wordt dat de club vele vele miljoenen schulden heeft, kan het toch dat White Star die licentie krijgt. Er is ondertussen een akkoord om in Molenbeek te voetballen en een achterstallige betaling zou geregeld zijn.

  • Bovendien heeft John Bico gezegd dat het God is die wil dat White Star in eerste gaat voetballen. Ik denk niet dat gewone stervelingen daar nog iets aan kunnen veranderen dan.

  Peter Vandenbempt