• home
 • video
 • pas verschenen

  "Niemand kan zich associëren met een kunstmatig team als White Star"

  "White Star heeft nog weinig binding met de lokale entiteit."

  Hoe is het zover kunnen komen dat White Star de titel heeft kunnen veroveren in tweede klasse? "Veel heeft te maken met de lage lonen voor spelers buiten de Europese Unie", zegt sporteconoom Trudo Dejonghe. "Daardoor heeft White Star met een relatief laag budget een relatief goede ploeg kunnen opbouwen. Misschien moet de bond daar iets aan doen in de toekomst."

  Het is nog altijd koffiedik kijken of White Star Brussel volgend seizoen te zien zal zijn in eerste klasse. Maar kan een ploeg als White Star eigenlijk wel overleven op het hoogste niveau?

  "Voor alle clubs is eerste klasse leefbaar als ze een sponsor kunnen vinden", zegt sporteconoom Trudo Dejonghe (foto). "En dat zal wel het geval zijn bij White Star. Bovendien ontvangt de ploeg vanaf volgend jaar ook tv-gelden."

  "Het grote probleem bij een club als White Star is dat er bijna geen binding is met de lokale entiteit, waardoor je nauwelijks toeschouwers lokt."

  "Dat heeft te maken met de veel te lage lonen in België voor spelers buiten de Europese Unie. Zo kon White Star net zoals Moeskroen met een relatief laag bedrag een relatief goed team opbouwen."

  "Het is natuurlijk afschuwelijk om die lege tribunes te zien. En hopelijk worden ze bij de bond wakker en doen ze iets aan die te lage lonen voor spelers buiten de EU."

  "Ik denk dat er in Molenbeek meer toeschouwers zullen zijn bij een match van vierdeklasser RWDM dan bij een match van White Star in de hoogste afdeling. Behalve als White Star tegen Anderlecht speelt, dan zal er misschien een beetje volk komen."

  "Als je een product verkoopt, moet je je ermee kunnen associëren. En niemand zal zich associëren met een kunstmatige club als Moeskroen of White Star. Met Beerschot en Antwerp is dat net het tegenovergestelde."

  "Veel kunstmatige teams in top acht"

  Welk team had dan wel beter de titel mogen vieren in tweede klasse? "Als je kijkt naar de top acht in tweede klasse, zijn zes teams daarvan in handen van buitenlandse of andere makelaars en eigenaars. Het zijn dus kunstmatige teams."

  "Antwerp is één van die zes ploegen. Maar dat team heeft een grote supportersschare waardoor het wel een aanwinst zou geweest zijn voor eerste klasse."

  "Het probleem met die makelaars en buitenlandse eigenaars is dat ze België gebruiken als speelplaats voor jonge talenten om die dan door te verkopen met winst. De supporters hebben geen voeling meer met het team."