Hillsborough-drama: "96 doden waren geen ongeluk, politie trof schuld"

  Op 15 april 1989 stierven 96 Liverpool-fans in Sheffield.

  0 / 0
  Het langverwachte verdict in het onderzoek naar de Hillsborough-stadionramp, waarbij in 1989 96 Liverpool-fans stierven in Sheffield, is vandaag gevallen. De jury maakt gewag van "onwettige dood", pleit de supporters vrij en legt een deel van de verantwoordelijkheid bij de politie. Ook de gebrekkige inrichting van het stadion speelde een rol.

  Op 15 april 1989 speelden Liverpool en Nottingham Forrest in Sheffield in de halve finale van de FA Cup. 96 Liverpool-fans vonden de dood, toen de massa ongecontroleerd probeerde binnen te raken. De meesten stikten, omdat ze door de hekken geen kant meer uitkonden.

  De uitspraak maakt een einde aan 27 jaar juridisch getouwtrek. Deze zaak kwam er omdat de familie een uitspraak uit 2012 dat het om een ongeluk ging, aanvocht.

  De jury, die in maart 2014 voor het eerst bij elkaar kwam, trok zich op 6 april terug om te beraadslagen. Gedurende twee jaar hoorden de gezworenen meer dan 800 getuigen.

  Ze stelden heel duidelijk dat de politie schuld trof. Ze waren van oordeel dat de veiligheidsaanpak rond de wedstrijd gebreken vertoonde. Ze wezen onder meer op de noodlottige beslissing van de dienstdoende officier om de poorten van het stadion te openen, die de stormloop inluidde.

  Het drama zette de overheid ertoe aan om drastisch in te grijpen in de veiligheid van de Engelse voetbalstadions. Zo verdwenen de hekken en werden alle staanplaatsen ingeruild voor zitplaatsen.

  Het verdict van vandaag heeft geen enkele sanctie of veroordeling tot gevolg. Maar op basis van de uitspraak kunnen wel strafzaken opgestart worden. Dit is meer dan waarschijnlijk dus het begin van veel meer.

  Enkele reacties op Twitter