• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Kipchoge loopt op één na snelste marathon ooit

  Eliud Kipchoge wint voor het tweede jaar op rij in Londen.

  De Keniaan Eliud Kipchoge heeft voor het tweede jaar op een rij de marathon van Londen gewonnen. Kipchoge strandde op luttele seconden van het wereldrecord. Bij de vrouwen won Jemima Sumgong ondanks een val.

  In een prima loopweertje werd er in de Britste hoofdstad razendsnel gestart. Kenenisa Bekele, Stanley Biwott en titelverdediger Eliud Kipchoge bleven lang samen in de spits van de wedstrijd. Kipchoge plaatste iets voor de 40 kilometer zijn beslissende versnelling.

  De 31-jarige Keniaan stoomde met een indrukwekkende eindsprint naar 2u03'05", de op één na snelste tijd in de geschiedenis. Kipchoge besefte zelfs niet dat hij op acht seconden van het wereldrecord gestrand was. "Ik wist het niet", stamelde hij na de finish.

  Het wereldrecord op de marathon staat sinds 2014 op naam van Kipchoge's landgenoot Dennis Kimetto. Die liep toen 2u02'57" in de marathon van Berlijn, doorgaans een snellere marathon dan die van Londen.

  Bij de vrouwen was de overwinning ook voor Kenia. Jemima Sumgong kwam over de streep na 2u22'58". Een knap resultaat, zeker omdat Sumgong onderweg gevallen was in de bevoorradingszone. Bij die val was ook topfavoriete Mary Keitany betrokken. Zij moest opgeven.

  De val van Jemima Sumgong:

  Podium marathon van Londen:

  Mannen:

  1. Eliud Kipchoge (Ken) 42,195 km in 2u03'05"
  2. Stanley Biwott (Ken) 2u03'51"
  3. Kenenisa Bekele (Eth) 2u06'36"

  Vrouwen:

  1. Jemima Sumgong (Ken) in 2u22'58"
  2. Tigist Tufa (Eth) 2u23'03"
  3. Florence Kiplagat (Ken) 2u23'39"