• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Verken met Valverde de venijnige klim in de finale van Luik-Bastenaken-Luik

  Even wennen, die kasseien in een klimklassieker.

  Geen Stockeu in Luik-Bastenaken-Luik dit jaar, maar wel een nieuwe klim - mét kasseien - op drie kilometer van de aankomst. Valverde en co geven een voorproefje en Brian Nygaard, communicatieverantwoordelijke bij Orica-GreenEdge, omschrijft de Côte de la rue Naniot alvast als "een monster".

  De organisatie van Luik-Bastenaken-Luik laat de Côte de Stockeu dit jaar links liggen door wegenwerken. In de plaats daarvan komt er een nieuwe klim bij in volle finale, tussen de Côte de Saint-Nicolas en de aankomst in Ans. Die Côte de la Rue Naniot is 600 meter lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 10,5 procent. Tel daar ook nog eens kasseien bij en het is niet verwonderlijk dat de hindernis omschreven wordt als een "nijdige klim".

  Klim mee met Valverde en zijn ploegmaats:

  "Ideaal voor Kwiatkowski, Valverde of Wellens"

  Enkele leerlingen van een sportschool uit Seraing mochten in februari de nieuwe hindernis al eens verkennen. Hun observaties? "Een zware klim en de stenen zijn glad als het regent."

  Volgens hun leerkracht, ex-renner Christophe Detilloux, is de beklimming eerder op het lijf geschreven van de punchers dan van de pure klimmers. Enkele namen die zich volgens de leerlingen hier kunnen uitleven? "De klim is ideaal voor Kwiatkowski, Valverde of Wellens."

  Nog een paar impressies: