• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vandenbempt: "Club niet in vrije val, maar is aura van onoverwinnelijkheid wel kwijt"

  Er werd veel verwacht van AA Gent-Anderlecht, "maar het werd helemaal niets". En Peter Vandenbempt trok in zijn analyse van de midweekspeeldag nog wel andere conclusies.

  Vandenbempt in het kort:

  • AA Gent deed er alles aan, maar het blijft nog een groot contrast met voor Nieuwjaar.
  • Je hebt het gevoel dat dit Anderlecht op elk moment kan verliezen.
  • Doelpunten maken is op dit moment een groot probleem voor Club Brugge.

  "Anderlecht wilde niet, Gent deed er alles aan, maar voetbalde zwak"

  In het Frans hebben ze een mooie omschrijving voor een wedstrijd die eindigt op een gelijkspel: un match nul. Maar het was vooral die andere betekenis die van toepassing was: "un match vraiment nul. Het was helemaal niets.

  Vorig jaar was het duel tussen Gent en Anderlecht in Play-off I nog een spektakelstuk met geweldig aanvallend voetbal van de twee ploegen.

  Nu had ik de indruk dat één ploeg niet echt wilde: Anderlecht. AA Gent heeft er zeker alles aan gedaan om te winnen (heel veel balbezit gehad, blijven aanvallen), maar toch vooral ook zwak gevoetbald. Een groot contrast nog altijd met voor Nieuwjaar.

  Hein Vanhaezebrouck deed nadien zijn uiterste best om het positief te bekijken. Hij zei dat hij flarden had gezien van het oude Gent, een iets betere Depoitre, Kums en Milicevic. Hij had niet helemaal ongelijk, maar je moest toch een heel roze bril opzetten om dat allemaal te zien in dit treurspel.

  "Qua cijfers op schema, maar voor titel moet voetbal van Anderlecht veel beter"

  Het was er op geen enkel moment aan te zien dat Anderlecht de koppositie van Club zou kunnen overpakken. Besnik Hasi noemde het nadien een gebrek aan frisheid.

  Maar van Anderlecht - in de flow en met het vertrouwen van die overwinning tegen Club - mag je toch verwachten dat het de wedstrijd in handen neemt. Maar ze lieten het allemaal aan AA Gent.

  De organisatie was wel weer goed en ze hebben heel veel gelopen, maar dan vooral toch achter de bal. Het voetbal zelf was in één woord gewoon slecht. Niets van lijn of samenspel, veel lange halen richting Okaka, geen ideeën behalve van Praet in de eerste helft.

  Ik herhaal het: voor de titel moet het voetbal van Anderlecht echt veel beter. Maar ik begrijp dat Hasi over de cijfers - 10 op 12 - wel tevreden kan zijn. Dan zit je natuurlijk op schema. Maar je hebt toch het gevoel dat dit Anderlecht eigenlijk op elk moment overal kan verliezen, ook bijvoorbeeld zondag in Oostende.

  "Club heeft nu een 6 op 6 hard nodig"

  Club Brugge verloor twee keer deze week, maar ik denk eerlijk gezegd nog helemaal niet dat ze in vrije val zijn. Al is die 0 op 6 wel de realiteit.

  Op een bepaald moment stond het in Genk 4-0, dan kun je moeilijk zeggen dat het goed is geweest. Maar ik vind dat Club een behoorlijk goeie eerste helft speelde. Het was zeker niet de mindere van Genk, integendeel: het nam met veel initiatief de match in handen, zette druk naar voren, de spitsen werkten hard en had een paar goeie mogelijkheden.

  Maar doelpunten maken is op dit moment een groot probleem voor Club Brugge. En als je dan zo makkelijk twee doelpunten weggeeft net voor de rust, dan schiet je jezelf in de voet op een zeer stuntelige manier, met Thomas Meunier als de ongelukkige exponent daarvan.

  Voor Club is het heel snel hopen op een fitte Engels en fitte Refaelov, die toch iets extra's toevoegt aan het spel. In de twee thuiswedstrijden die er nu komen, tegen Zulte Waregem en Genk, is een 6 op 6 wel hard nodig.

  Dan zit Club wel weer op het goeie spoor, denk ik. Al zijn ze onderweg wel die aura van onoverwinnelijkheid, dat grote zelfvertrouwen ergens kwijtgeraakt.

  "Genk heeft alles wat die andere drie niet hebben, dus wie weet..."

  En anders kijken we toch misschien maar stilaan naar Racing Genk. Nu nog op 5 punten, maar ze mogen nu voetballen tegen Gent en tegen Brugge. Met vertrouwen, goed voetbal, veel spelers in vorm en veel offensieve weelde. Alles wat die andere drie niet hebben, dus wie weet...

  Peter Vandenbempt