• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Di Luca over dopinggebruik: "Ik betreur helemaal niets"

  Di Luca tijdens de Giro van 2013.

  Ex-wielrenner Danilo Di Luca (40) heeft een boek geschreven over zijn carrière. De Italiaan won onder andere de Ronde van Italië en Luik-Bastenaken-Luik. Later werd bekend dat hij heel wat van zijn successen behaalde onder invloed van doping. In enkele passages van zijn boek staat nu te lezen dat hij hier absoluut geen spijt van heeft: "Doping is een manier om macht te verwerven."

  "Als ik geen doping had genomen, dan zou ik niet gewonnen hebben", vertelt een schaamteloze Di Luca. "Doping verbetert je prestaties met vijf tot zeven procent, misschien zelfs met tien tot twaalf procent wanneer je in topvorm bent."

  "Doping is niet verslavend, maar het is een manier om macht te verwerven. Een winnaar verdient namelijk geld, voor zichzelf, het team en de sponsors."

  De Italiaan begon met gebruik van verboden middelen in 2001. Hij deed dat naar eigen zeggen nadat hij eens voorbijgereden was door een amateur.

  "Dokters kunnen je geen voorschrift geven voor doping, dus ga je er zelf naar op zoek. Je vindt het in de fitness of via internet. In het peloton is iedereen op de hoogte van dopinggebruik, het maakt deel uit van je job."

   Het systeem van de dopingcontroles is volgens Di Luca perfect te omzeilen. Nochtans werd hij tijdens zijn carrière meerdere keren betrapt op het gebruik van doping.

  "Als je gepakt wordt, heb je de timing verkeerd ingeschat. Iedereen weet hoeveel uur je moet rekenen om niet positief te testen. Ik betreur helemaal niets, ik loog en speelde vals. Maar ik deed wat ik moest doen om te winnen. Jammer genoeg stond mijn systeem niet helemaal op punt."