• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wereldrecordhouder Cielo in tranen: hij grijpt naast een olympisch ticket

  Cesar Cielo stond met tranen in de ogen de pers te woord.

  De Braziliaanse topzwemmer Cesar Cielo heeft zich op de individuele nummers niet kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen in zijn eigen land. Cielo moet nu hopen dat hij geselecteerd wordt voor de estafette als hij er nog wil bij zijn in Rio.

  De 29-jarige Cesar Cielo is niet de minste. Hij is de enige Braziliaan die er al in slaagde olympisch goud te veroveren. Op de Olympische Spelen van Peking in 2008 triomfeerde hij op de 50 meter vrij. Hij pakte toen ook brons op de 100 meter.

  Op de Spelen van Londen in 2012 was hij goed voor brons op de 50 meter. Op die afstand is hij sinds 2009 ook wereldrecordhouder met 20"91.

  Maar voor de Spelen in zijn eigen land wist Cielo zich verrassend niet te plaatsen. Tijdens de Braziliaanse kwalificaties moest Cielo zich bij de eerste twee scharen, maar hij zwom op de 50 meter pas de derde tijd. Voor de 100 meter had Cielo verstek laten gaan om zich helemaal op de 50 meter te kunnen richten.

  Bruno Fratus en Manzine Duarte zullen nu de Braziliaanse eer verdedigen op de 50 meter. Cielo moet hopen dat de Braziliaanse bond hem selecteert voor de aflossingsnummers. In het andere geval zal de meest succesvolle Braziliaanse zwemmer aller tijden er niet bij zijn in Rio.

  Cielo in tranen: "Ik bied mijn excuses aan"

  Cesar Cielo reageerde bijzonder geëmotioneerd na het mislopen van een automatisch ticket voor Rio. "Ik heb een moeilijk jaar achter de rug, maar ik weet dat ik er alles aan gedaan heb. Ik heb vandaag niet goed gezwommen. Het is moeilijk om nu iets te zeggen. Ik bied mijn excuses aan aan het publiek", stamelde een tot tranen toe bewogen Cielo.

  "Zwemmen is mijn leven. Ik overschouw nu mijn wereldtitels. Daarom ben ik ook zo geëmotioneerd, omdat ik 100% voor mijn sport leef. Ik hoop dat ik ook zo herinnerd zal worden: als iemand die er altijd alles aan gedaan heeft en die Brazilië op de best mogelijke manier vertegenwoordigd heeft."

  Cielo kreeg door de eveneens geëmotioneerde Brazilaanse pers de vraag voorgeschoteld of hij aan stoppen denkt. "Ik wil op dit moment niets beslissen", antwoordde de zwemmer.

  "Ik las nu een trainingspauze in. Ik heb geen enkele reden om maandag opnieuw te starten met trainen. Ik ga nu even uitrusten en met mijn familie overleggen wat het beste is voor mij."