• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Eenoo countert Hannes: "Vlaanderen aan top van dopingcontroles"

  Pieter-Jan Hannes laakt het gebrek aan dopingcontroles.

  Atleet Pieter-Jan Hannes heeft in een interview met Knack het dopingbeleid op de korrel genomen. Peter Van Eenoo, het hoofd van het dopinglab in Gent, nuanceert de kritiek van Hannes.

  Pieter-Jan Hannes stelde zich in Knack openlijk vragen bij de dopingcontroles, of het gebrek daaraan. "Ik word precies vier keer per jaar gecontroleerd. Zit ik daarna aan het spul, dan kom ik daar zo mee weg. De data van de controles zijn ook voorspelbaar", vertelt de 1.500 meter-loper.

  "Dit jaar ben ik nog niet gecontroleerd. Ik vind dat verschrikkelijk. Sowieso kom ik lang niet aan één test per maand. Hoe kun je een bedrieger dan betrappen? Ik had spul kunnen nemen tot ik zo vol zat als een ei, niemand had het geweten."

  Peter Van Eenoo (foto) van het Gentse dopinglab kadert de uitlatingen van Hannes bij Radio 1. "In vergelijking met andere nationale dopingagentschappen doet Vlaanderen het ongelooflijk goed. Als je kijkt naar het aantal controles per inwoner dan staan wij samen met Noorwegen op eenzame hoogte", legt Van Eenoo uit.

  "Vlaanderen is ook heel vroeg ingestapt in het paspoortprogramma van het Wereldantidopingagentschap WADA. In 2015 was Vlaanderen op dat vlak wereldwijd derde in het afnemen van bloedstalen."

  "Gericht controleren in het buitenland verloopt te stroef"

  Het aantal controles hangt af van verschillende factoren. "De budgettaire middelen zijn natuurlijk beperkt", vertelt Van Eenoo. "We proberen die zo goed mogelijk in te zetten. We zullen niet gaan controleren in het buitenland, tenzij er indicaties zijn dat er een groot risico is."

  "Dat Pieter-Jan Hannes vindt dat hij te weinig gecontroleerd wordt, is iets wat hem misschien ook siert. Het zou kunnen betekenen dat hij op basis van zijn bloedpaspoort opgepikt is als een cleane atleet. Iemand met een meer verdacht profiel zal misschien wat vaker gecontroleerd worden."

  Wat met de controle van Vlaamse atleten in het buitenland? "Gecoördineerd aan een ander land vragen om een bepaalde atleet in het buitenland te controleren, dat loopt nog te stroef. Er is nog altijd wat wantrouwen tussen die organisaties, er is onvoldoende overleg."

  "Dat verbetert gradueel, maar te traag. Er zijn landen die de WADA-regelgeving aanvaard hebben, maar niet eens een eigen antidopingprogramma hebben. Dat gaat me wat te traag, maar er worden wel stappen gezet. Ik hoop op absolute cijfers qua controles die gehaald moeten worden. En de regelgeving moet ook toegepast worden."