• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Joos: "Wie een machtsstrijd tegen Totti voert, verliest"

  Totti en Spalletti zijn niet de beste vrienden.

  Francesco Totti heeft gisteren op zijn 39e nog eens getoond hoe belangrijk hij kan zijn voor Roma met twee doelpunten. Toch ligt hij al een hele tijd helemaal overhoop met coach Spalletti. Kenner Filip Joos legt de vete uit en probeert de uitkomst te voorspellen.

  Totti hield gisteren Roma in het zog van Napoli door tegen Torino een 1-2-achterstand om te buigen in een 3-2-zege. Het Roma-icoon was pas na 86 minuten ingevallen, maar drie minuten later had hij al twee keer gescoord.

  Een zoveelste moment de gloire voor Totti en nieuwe munitie voor hem in zijn vete met coach Luciano Spalletti. Filip Joos legt uit wat er aan de hand is.

  "Totti wordt 40 in september en hij had de belofte gekregen dat hij nog een contract voor volgend seizoen ging krijgen. Maar het bestuur slikt stilaan die belofte in."

  "Sinds coach Spalletti er is, is die de boodschapper van de gedachte in de club dat het niet meer lukt voor Totti. Spalletti is hard voor Totti en vindt dat hij het niet meer kan belopen."

  "Het moet ook pijn doen voor Totti dat Spalletti stelde dat hij "4 à 5 nieuwe Totti's zoekt". Die zul je niet vinden natuurlijk. Zo kleineerde hij hem. En dat deed hij gisteren weer door hem bij een 1-2-achterstand pas na 86 minuten te brengen."

  "Maar het antwoord van Totti was natuurlijk subliem. Door die twee goals komt Spalletti er slecht uit, zijn autoriteit is aangetast."

  "Wie een machtsstrijd tegen Totti wil voeren, verliest sowieso. Niet alleen door het icoon, maar ook daar wat hij toch nog kan. We zijn in Rome en daar zijn honderden mensen na een kleiner mirakel heilig verklaard. Er waren mensen aan het huilen voor hem gisteren."

  "Totti ligt ook nog goed in de groep, ik denk dat Nainggolan al tien jaar niet meer zo verliefd naar zijn vrouw gekeken heeft als gisteren naar Totti."

  "Hij is bang van een bureaujob"

  Wat is dan de oplossing voor Totti? Stoppen, een transfer of toch een seizoen bij Roma?

  "Er ligt een contract van zeven jaar voor hem klaar voor een bureaujob bij Roma, maar ik denk dat hij daar bang voor is. Hij is ook geen mens om in een bureau te zitten en hoort op het veld."

  "Ik denk dat ze Totti uiteindelijk nog een jaar zullen geven. Je moet hem niet in het Midden-Ooosten of de VS laten voetballen. Hij is geen wereldburger. Hij is bij wijze van spreken nog nooit voorbij het Sint-Pietersplein geweest."

  "Als Totti toch bewijst dat hij nog kan wat hij kan, moet je dat in dank aanvaarden. Dan kun je hem misschien wel bedanken met wat hij wil, een jaartje erbij."

  "Maar ik snap Spalletti ook. Elke vraag gaat over Totti en daar moet je mee omkunnen. Het is waarschijnlijk ook niet gezond dat Totti groter is dan de ploeg."

  "Maar daar heeft Totti geen schuld aan. De club moet eigenlijk blij zijn, want over vijf jaar verkopen ze nog steeds meer truitjes van Totti dan van wie dan de ster zal zijn."

  "Het is gewoon niet goed dat de coach - trouwens een hele goeie, maar wel een rare kwibus - een openlijke vete met een speler heeft. Totti is een hete aardappel geworden en dat heeft hij ook niet verdiend."