• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Sky-kopman Henao start niet in Waalse Pijl door afwijkende waarden

  Henao eindigde dit seizoen tweede in de Ronde van het Baskenland.

  Sky haalt de Colombiaan Sergio Henao uit competitie omdat de Antidopingstichting voor het het Wielrennen (CAFD) een onderzoek heropent naar afwijkende waarden in Henao's biologisch paspoort tussen 2011 en 2015. De Colombiaanse klimgeit gold als één van de favorieten voor winst in de Waalse Pijl.

  Twee jaar geleden zette Sky de Colombiaanse berggeit Sergio Henao al eens drie maanden op non-actief omdat Sky toen zelf afwijkende waarden had vastgesteld tijdens interne controles buiten competitie.

  Het Britse team schakelde toen de universiteit van Sheffield in die tien weken lang een onderzoek voerde. Henao leeft en traint vaak op grote hoogte in Colombia, dat was uiteindelijk de verklaring voor zijn abnormale waarden.

  Deze week heeft Henao van de Antidopingstichting voor het Wielrennen (CADF) de vraag gekregen om meer informatie te geven over de resultaten in zijn biologisch paspoort tussen 2011 en 2015.

  "Voor ons is dit geen verrassing", reageert Sky. "Sergio testte niet positief en wij blijven hem steunen. Tot alles uitgeklaard is, zal hij wel geen wedstrijden meer rijden".

  Henao zelf reageert bijzonder ontgoocheld. "Ik heb heel hard gewerkt om opnieuw volledig fit te geraken nadat ik vorig jaar mijn knieschijf gebroken had", zegt Henao.

  "Ik weet wie ik ben, hoe hard ik gewerkt heb en welke opofferingen ik gemaakt heb om te staan waar ik nu sta. Ik blijf kalm en ben ervan overtuigd dat dit alles snel uitgeklaard wordt, zodat ik vlug opnieuw kan fietsen".

  Henao maakte drie jaar geleden sier op de Muur van Hoei, toen hij tweede eindigde achter Dani Moreno. Dit seizoen legde de Colombiaanse klimgeit beslag op de tweede plaats in de Ronde van Baskenland en werd hij zesde in Parijs-Nice.

  2013: Henao klautert naar 2e plaats in Waalse Pijl