• home
 • video
 • pas verschenen

  Het Charlton van Riga en Duchâtelet zakt naar derde klasse

  Het hele seizoen kreeg Roland Duchâtelet de wind van voren van de fans.

  Het doek is gevallen voor Charlton FC. De Engelse tweedeklasser degradeert - na een seizoen vol supportersprotesten tegen voorzitter Roland Duchâtelet - na een 0-0 tegen rode lantaarn Bolton. Na vier jaar in de Championship is Charlton volgend seizoen actief in de League One. "We willen meteen weer promoveren", zegt CEO Katrien Meire.

  Coach José Riga wist waar hij aan toe was in Bolton: minder dan drie punten was niet genoeg. Met nog drie speeldagen voor de boeg telt Charlton als voorlaatste nu elf punten achterstand van een veilige plek. Boeken toe dus.

  Duchâtelet schoot in januari 2014 met zijn centen de Engelse club te hulp. Met José Riga in een eerste ambtsperiode als coach kon de degradatie dat seizoen vermeden worden.

  Sportief werd het echter niet beter. Met Bob Peeters, die Riga ondanks het behoud kwam vervangen, ex-Standard-coach Guy Luzon, Karel Fraeye en sinds januari opnieuw Riga plaatste Duchâtelet trainers uit zijn "stal" als poppetjes.

  Maar geen een kon een constante in de ploegprestaties leggen, omdat de spelerskern - vaak met Belgische namen van de andere clubs in het netwerk van Duchâtelet - niet voldeed.

  De supporters waren het dit seizoen meer dan beu en wilden de Belgische bestuurders (Duchâtelet, CEO Katrien Meire en de Belgische coaches) buiten. Er werd een Coalition Against Roland Duchâtelet (C.A.R.D) opgericht die allerhande acties organiseerde, tot een begrafenis van de club toe. Het mocht allemaal niet baten. Charlton was ten dode opgeschreven in tweede.

  CEO Meire: "Ik begin meteen te werken voor de promotie volgend jaar"

  Ondanks de degradatie en de felle protesten is de "Belgische" top in Charlton niet van plan om te wijken. CEO Meire verspreidde na de match tegen Bolton een strijdvaardig communiqué waarin ze belooft te zullen knokken voor de promotie volgend seizoen, maar waarin ook doorklinkt dat er fouten zijn gemaakt.

  "Iedereen op Charlton is zwaar ontgoocheld door de degradatie", luidt het. "Dit is niet de tijd om excuses te zoeken. We verontschuldigen ons voor onze fouten, maar moeten ervan leren. Zo kunnen we de stevige fundamenten leggen voor een stabiele toekomst van de club."

  "Dit is geen makkelijke periode voor de club, maar ik én het Senior Management Team beginnen meteen met de wederopbouw. Ons enige doel is om volgend jaar voor de promotie te vechten, onze topprioriteit is een kern samen te stellen die Charlton weer naar de Championship kan krijgen."

  Tot slot loofde ze de fans voor hun steun en trouw, zowel in thuis- als uitmatchen: "Zij maken deel uit van het succes van de club. Wij willen met hen samenwerken om de Championship te bereiken."

  Coach Riga: "We konden niet brengen wat we kunnen brengen"

  Het was een aangeslagen Riga die de pers na de match toesprak: "We waren onherkenbaar als team vandaag. We kunnen veel beter. We vonden geen oplossingen op het veld, er waren geen vloeiende acties, geen opties, geen efficiëntie. Op die manier is geen goed resultaat mogelijk."

  "De voorbije weken speelden we veel beter, maar werden we niet beloond met de punten die we verdienden. Mentaal is dat hard aangekomen en we konden vandaag niet brengen wat we kunnen brengen."

  Is Riga de man om volgend seizoen Charlton weer naar tweede te brengen? "Ik zou graag ja zeggen. Iedereen weet hoeveel respect ik heb voor de club, de fans en het Engelse voetbal. Maar het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen. Ik moet daar eerst over praten met de eigenaar."