• home
 • video
 • pas verschenen

  Grote problemen in Camp Nou: "Neymars hoofd staat niet naar voetbal"

  Neymar verbijt zijn frustraties.

  Wat is er aan de hand met FC Barcelona? 0 op 9 (en 1 op 12) in de Primera Division, plus uit de Champions League geëlimineerd. De trots van Catalonië is in een maand tijd veranderd van de beste ploeg ter wereld in een club vol twijfels. De Spaanse titel en de Spaanse beker liggen wel nog altijd voor het grijpen, maar toch is er opeens reden tot ongerustheid. Hoe kan zoiets? We zoeken verklaringen.

  Vier op vijf matchen verloren in maart

  Op 20 maart, exact een maand geleden, maakt Villarreal een einde aan een reeks van 12 competitieoverwinningen op een rij voor Barcelona. De manier waarop Barça zichzelf de das omdoet blijkt achteraf exemplarisch: verdediger Jéremy Mathieu krijgt een hoekschop van Villarreal ongelukkig tegen zijn lichaam. De 2-2-eindstand staat op het bord.

  Het puntenverlies is jammerlijk, maar allesbehalve dramatisch. Barcelona is op dat moment 39 matchen op rij ongeslagen, heeft 9 punten meer dan Atletico Madrid en 10 meer dan Real Madrid.

  Uitgerekend de grootste rivaal uit Madrid, Real, is op 2 april de volgende tegenstander. Piqué brengt Barça 1-0 voor in een flauwe topper, maar Benzema en Cristiano Ronaldo buigen de score om. De 1-2-nederlaag in Camp Nou wordt het begin van een rampmaand.

  "Barcelona stond onder ongelooflijke druk na dat verlies", weet voetbalcommentator Peter Vandenbempt.  "Het was de eerste keer in 50 jaar dat ze thuis verloren van Real nadat ze op voorsprong waren gekomen."

  "Het probleem leek van de baan na een fantastische tweede helft tegen Atletico in de Champions League, maar dat ze in de terugmatch in de eerste helft maar één bal raakten in het strafschopgebied zegt alles voor wie Barça kent."

  De dip van Barcelona
  20/03/2016Villarreal-Barcelona2-2
  02/04/2016Barcelona-Real Madrid1-2
  09/04/2016Sociedad-Barcelona1-0
  13/04/2016Atletico-Barcelona (CL)2-0
  17/04/2016Barcelona-Valencia1-2

  Messi – Suarez – Neymar (MSN)

  Als het goed gaat wordt bij Barcelona automatisch verwezen naar het dodelijk efficiënte aanvalstrio Messi, Suarez en Neymar. Logisch: de drie Zuid-Amerikanen waren dit seizoen samen al goed voor 110 goals. Maar wanneer het minder loopt, komen zij ook als eerste in het vizier.

  De 1-2 van Messi tegen Valencia afgelopen weekend is zijn eerste goal in meer dan een maand. Zowel in de Clasico als in de duels tegen Atletico laat Messi zich bovendien nauwelijks opmerken in het spel.

  "Als het niet draait, zie je bij Messi een apathische houding", merkt voetbalcommentator Stef Wijnants op.  "De andere twee, Suarez en Neymar, worden veeleer opnieuw straatvechtertjes. Het zijn allemaal signalen dat er iets speelt."

  Volgens de Spaanse media heeft Messi al een aantal weken last van spierpijn en wordt hij daarvoor behandeld. Suarez scoort wel twee keer in de Europese heenmatch tegen Atletico, maar in de competitie is het ook al geleden van 6 maart dat hij nog eens een doelpunt maakte.

  "Neymars hoofd staat niet naar voetbal"

  Het grootste zorgenkind bij Barcelona is Neymar. "Ik sprak tijdens de rust van Atletico-Barça in het stadion met een Italiaanse collega. Die had van Zico (Braziliaanse ex-voetballer, nu televisiecommentator, red) gehoord dat Neymar gigantische problemen heeft in Brazilië. Hij zei er niet bij welke problemen precies, maar Neymar is met zijn hoofd niet bij het voetbal", zegt Peter Vandenbempt.

  Dat de Braziliaan niet lekker in zijn vel zit, wordt pijnlijk duidelijk tegen Valencia. Tijdens de match krijgt hij het aan de stok met ploegmaat Jordi Alba. "Go f**k yourself! What? You got a problem?", schreeuwt Neymar omdat hij de bal niet krijgt. Op het einde van de match deelt hij een tik uit aan Valencia-verdediger Barragan en gooit in de spelerstunnel een flesje water naar diezelfde Barragan.

  Luis Enrique heeft geen plan-B

  "Barcelona speelde dit seizoen al 56 matchen in alle competities samen. Bijna altijd met dezelfde ploeg", zegt Stef Wijnants. "Luis Enrique wisselt heel weinig. Tegen Valencia verving de trainer niemand. Hij liet zelfs niemand aan de opwarming beginnen."

  De vraag is wie hij moet wisselen. Thomas Vermaelen en de Franse verdediger Jérémy Mathieu kampen met blessures en aankopen Turan en Vidal zijn nog niet helemaal aangepast aan het systeem.

  De vermoeidheid lijkt in elk geval haar tol te eisen. Ter vergelijking: MSN stond dit seizoen samen 12.056 minuten op het veld. BBC (Benzema-Bale-Ronaldo) komen samen aan 10.734 minuten. Daarvan neemt Ronaldo met 4.766 minuten bijna de helft van de minuten voor zijn rekening: het meeste van de zes spelers.

  "Wat zeker meespeelt in het weinige roteren is de drang bij de spelers van Barcelona om records te breken, net zoals dat het geval is met Cristiano Ronaldo bij Real Madrid. Ze willen zélf altijd spelen", zegt Stef Wijnants.

  De kalender lijkt in het voordeel van Barcelona

  Toch lijkt het te vroeg voor Barcelona en zijn aanhang om volledig in paniek te schieten. Op 22 mei speelt Barcelona de finale van de Spaanse beker tegen Sevilla. In de competitie heeft het zijn lot ook nog in eigen handen. Het telt evenveel punten als Atletico, maar in Spanje tellen de onderlinge duels bij een gelijk aantal punten. Daarin doet Barça beter.

  Ook de kalender lijkt lichtjes in het voordeel van Barcelona. "Vanavond tegen Deportivo kunnen ze het nog moeilijk krijgen, denk ik", zegt Stef Wijnants. "Daarna zie ik Barcelona wel geen punten meer verliezen."

  "Ook Atletico en Real hebben vanavond een moeilijke opdracht (tegen Bilbao en Villarreal, red). Deze speeldag wordt heel belangrijk. Bovendien spelen de Madrileense clubs nog de Champions League. Zeker voor Real is de Champions League elk jaar het belangrijkste. Waarmee ik nu ook weer niet zeg dat ze het kampioenschap willen laten schieten..."