• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Daniel Martin: "Goeie tactiek, maar Valverde was gewoon sterker"

  Martin en Alaphilippe buigen het hoofd voor Valverde.

  Etixx-Quick Step strandde met Julian Alaphilippe en Daniel Martin op de meest ondankbare plaatsen in de Waalse Pijl. "Tweede en derde is een geweldig resultaat, maar we wilden winnen", reageert Daniel Martin.

  Neoprof Laurens De Plus verklapte bij de start al dat Etixx-Quick Step een plannetje had voor de Muur van Hoei. Met Julian Alaphilippe en Daniel Martin had het Belgische blok twee troefkaarten, die bij de laatste beklimming niet ontgoochelden.

  "We hadden een tactiek uitgestippeld", vertelde Martin na de aankomst. "Als ik tot 100 meter van de aankomst wacht, dan kan ik Valverde niet kloppen. Julian had een grotere kans en moest Valverde volgen. Ik ben zelf op 300 meter van de aankomst aangegaan."

  Het plannetje was goed, maar was niet goed genoeg om Valverde van een vierde triomf in Hoei te houden. "Alejandro was gewoon sterker", geeft Martin toe. "Dat is het mooie aan deze koers. Er is veel tactiek, maar in de finale beslissen de benen."

  "Het was overigens een zeer harde koers. Het viel nooit stil, onder meer door de weersomstandigheden en de sterke ontsnapping. Er waren veel vermoeide benen aan de voet van de Muur van Hoei. Maar in de slotkilometer moet het hoofd het overnemen. Je moet je benen vergeten, want iedereen is vermoeid."

  Zondag krijgt het Etixx-duo met Luik-Bastenaken-Luik een nieuwe kans. Krijgen we dan hetzelfde podium? "Ik hoop dat de volgorde dan anders zal zijn", lachte Martin. "Patrick Lefevere wil echt graag winnen. Maar in die koers krijg je meer tactische elementen. De band met Julian is alleszins goed."

  Alaphilippe: "Ik kan deze koers winnen"

  Julian Alaphilippe (23) kende een moeilijk seizoensbegin met de naweeën van een ziekte, maar de Fransman is de jongste weken stevig op dreef. Op de Muur van Hoei moest hij net als vorig jaar vrede nemen met de tweede plaats.

  "Ik was meteen na de finish toch ontgoocheld", zegt Alaphilippe. "Maar daarna kwam het besef dat ik hier twee keer heb deelgenomen en twee keer op de tweede plaats ben geëindigd. Dat wil zeggen dat ik de komende jaren deze koers kan winnen."

  "Ik heb na een lastige seizoensstart heel hard gewerkt voor deze koersen. Sinds de Ronde van Catalonië voel ik me weer goed. Maar vandaag kon ik Valverde niet kloppen. Hij was gewoon sterker."