• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgische Zwembond: "Er is geen verbod op waterpolo voor meisjes"

  De nieuwe waterpoloregels zorgen voor controverse.

  Volgens de Koninklijke Belgische Zwembod heeft het verbod op gemengde waterpoloploegen voor de leeftijdscategorieën U13, U15 en U17 vanaf het seizoen 2016-2017 geleid tot "diverse onjuistheden en onwaarheden".

  De afschaffing van de gemengde jeugdploegen is er volgens de Belgische Zwembond (KBZB) gekomen omdat de Franstalige federatie niet akkoord ging. "De nationale sportbond kan de maatregel niet tegen de wil van één van de regionale federaties opdringen op nationaal niveau", klinkt het in een persbericht.

  De terughoudendheid van de Franstalige federatie vloeit voort uit de houding van zijn verzekeringsmaatschappij, maar de KBZB komt zelf met een oplossing. De Vlaamse federatie kan namelijk zelf gemengd waterpolo organiseren.

  "Wanneer een bevoegdheid of sportactiviteit niet (langer)  georganiseerd of aangeboden wordt op het nationale niveau, dan kan deze perfect legitiem overgeheveld en overgenomen worden door het regionale niveau", vervolgt de KBZB.

  "De Vlaamse of Franstalige zwemfederatie kan deze lacune op regionaal recreatief/competitief niveau invullen. De KBZB weerlegt dus met klem dat zij iemand zijn sport zou ontzeggen. Er is geen verbod op waterpolo voor meisjes, zoals hier en daar verkeerdelijk wordt gemeld."

  "Het komt er gewoon op neer dat de KBZB niet langer de aansprakelijkheid wenst op te nemen voor dit specifiek onderdeel van de officiële Belgische Kampioenschappen waterpolo, gelet op het feit dat de verzekeringsmaatschappij van de Franstalige zwemfederatie niet de nodige dekking voorziet inzake aansprakelijkheid met betrekking tot gemengd waterpolo."