• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Parma is kampioen in Italiaanse vierde klasse

  Feest in Parma: de club pakt de titel in de vierde klasse.

  Parma is begonnen aan zijn opmars in het Italiaanse voetbal. Een jaar na het bankroet is de club kampioen geworden in de vierde afdeling. Zo mag Parma volgend seizoen zijn opwachting maken in de Lega Pro, de derde klasse in Italië.

  Parma is een club met een rijke historie, maar na enkele jaren van financiële miserie ging de tweevoudige UEFA Cup-winnaar vorig jaar bankroet. De club herrees uit uit haar as als "Parma Calcio 1913" in de Serie D, de Italiaanse vierde klasse.

  Eén speler maakte mee de overstap naar het amateurvoetbal: kapitein en clubicoon Alessandro Lucarelli (foto). Samen met zijn ploegmaats mocht hij zondag de titel vieren na een 2-1 overwinning tegen Rovigo. "De emoties zijn niet te beschrijven", zegt de 38-jarige verdediger.

  "De boodschap is duidelijk: Parma is terug. We hopen dat deze titel en de promotie de eerste stap is om opnieuw onze plaats op te eisen waar we thuishoren."

  Nevio Scala, coach in de hoogdagen van Parma begin de jaren 90, is nu de voorzitter van de club. "We plukken de vruchten na een geweldig avontuur. We gaan nu eerst genieten van deze overwinning. Hopelijk kunnen we volgend seizoen opnieuw meestrijden om de promotie", klinkt het ambitieus.

  Parma kon nog nooit de Italiaanse titel pakken, maar won in 1995 en 1999 wel de UEFA Cup. Ook de Beker der Bekerwinnaars van 1993 prijkt in de prijzenkast van de club, net als drie Italiaanse bekers. Nu komt daar dus ook de titel bij in de Serie D. Na 35 wedstrijden en nog drie matchen voor de boeg telt Parma 85 punten. Het verloor dit seizoen nog niet.