• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Ethiopiërs zijn baas in de Boston Marathon

  Lemi Berhanu Hayle wint zijn eerste grote marathon.

  In de prestigieuze marathon van Boston, een van de oudste en meest prestigieuze marathons ter wereld, zijn alle hoofdprijzen naar Ethiopische lopers. Bij de mannen was er zelfs een volledig Ethiopisch podium.

  De marathon van Boston staat al sinds 1897 op de kalender en is door zijn heuvelachtig parcours extra zwaar. Toch kunnen er geen geldende wereldrecords gelopen worden omdat de finish lager ligt dan de start.

  De 21-jarige Lemi Berhanu Hayle trok zich dat niet aan. Hij liep in de slotfase weg van titelverdediger Lelisa Desisa op weg naar zijn eerste grote zege. Met Yemane Adhane Tsegay stond nog een derde Ethiopiër op het podium.

  Lemi Berhanu Hayle won overigens in 2u12'45". Dat is de langzaamste tijd voor een winnaar sinds de editie van 1989.

  Ook bij de vrouwen klonk het Ethiopische volkslied. Atsede Baysa (kleine foto) boog in de laatste 10 km een achterstand van 37 seconden om in een voorsprong van 44 seconden op haar landgenote Tirfi Tsegaye. Atsede Baysa haalde het in 2u29'19". De derde plaats was voor de Keniaanse Joyce Chepkirui.

  Tweets marathon van Boston: