• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Zonder een slapende Meunier was het 0-0 gebleven"

  Club Brugge verloor gisteren met 1-0 in Anderlecht.

  Video player inladen ...
  0 / 0

  Club Brugge verloor gisteren met 1-0 in Anderlecht.

  Video player inladen ...
  "Een tik heeft Club Brugge niet gekregen", stelt Stef Wijnants in onze wekelijkse analyse van het eersteklassevoetbal. "Met dat fanatieke en intimiderende thuispubliek denk ik dat ze nog altijd in het voordeel zijn."

  Spanning weer groter

  Behalve de fans van Club Brugge zal iedere voetballiefhebber tevreden zijn dat de play-offs nog niet voorbij zijn. Dat was toch de inzet van de topper.

  Bij een nederlaag zag ik Anderlecht geen acht punten meer goedmaken. En de huidige prestaties van Gent doen ook al niet het beste verhopen om het nog spannend te maken.

  Maar goed, nu krijg je toch een hele andere situatie. Anderlecht heeft z'n lot zelf in handen genomen. Dat maakt de spanning weer groter. Gelukkig, want goed en aantrekkelijk voetbal blijft achterwege in Play-off I.

  Eerst krijg je een gevecht om de bal. Daarna zie je pas af en toe goed voetbal. Dat was vorig jaar helemaal anders.

  Club zal het thuis moeten doen

  Vrolijk zullen ze niet wakker geworden zijn in Brugge. Club had Anderlecht op zeven punten kunnen zetten. Nu blijft er nog maar één over. Of twee punten, want Anderlecht heeft bij het begin van de play-offs een extra punt gekregen door de afronding van de halve punten.

  Een tik heeft Club Brugge niet gekregen, vind ik. Club kan ik alle omstandigheden verliezen in Anderlecht.

  Deze nederlaag had er niet hoeven te zijn. De kansen in de topper waren miniem, zeer miniem zelfs. Zonder een slapende Meunier was het 0-0 gebleven. Hij had de buitenspelval met meters moeten optrekken. Dan had Tielemans niet kunnen scoren.

  Club gaat elke keer opnieuw de strijd aan. Het wil een fysieke slag voeren en dat kost energie. Die strijdvaardigheid moeten ze nog zeven matchen volhouden.

  Club zal het thuis moeten doen. Dat doen ze al een heel jaar. Met dat fanatieke en intimiderende publiek denk ik dat ze nog altijd in het voordeel zijn.

  Bruist weer in Anderlecht

  Door de jaren heen heb ik een zaak geleerd: schrijf Anderlecht nooit af, zelfs al hangen ze in de touwen, is niemand tevreden, wordt de tactiek in twijfel getrokken... Anderlecht heeft een grote historie. Om een of andere redenen speelt dat toch mee in grote matchen.

  Het spettert niet in het Astridpark, maar het bruist wel weer. Met een goeie Okaka heeft Anderlecht een aanspeelpunt. Als de jongens achter hem hun niveau kunnen opkrikken, wordt het nog een oorlogje met Club.

  Het is wel afwachten hoe Praet herstelt van zijn lichte hersenschudding. Houdt de schouder van Defour het? En zet Tielemans zich door? Wie gaat op de rechtsback spelen? Dat zijn allemaal belangrijke vragen.

  Club zit ook met zo'n vraag. Hoe snel herstellen basisspelers Engels en Refaelov van hun kwaaltjes?

  Het ligt heel dicht bij mekaar. Deze week staan er twee speeldagen op het programma. Volgende week maandag kunnen we weer een heel ander verhaal vertellen.

  Vaardig Genk

  Woensdag speelt Club Brugge op Genk. Dat wordt een heel belangrijke match voor de leider.

  Racing Genk heeft twee keer na mekaar gewonnen. Laten we eerlijk zijn: van twee ploegen die niet in vorm zijn. Oostende en Zulte Waregem moeten zich dringend herpakken. Anders worden deze play-offs een lange lijdensweg voor de twee.

  Zo opmerkelijk zijn die zeges niet van Genk, maar ze zijn er wel. Genk beschikt wel over een vaardige ploeg. Ik zie veel loopvermogen, veel jongens die een opening kunnen forceren. Met Bailey, Kebano en Malinovski lopen er drie onvoorspelbare jongens rond in Genk.

  En niet onbelangrijk: Maes kan nu wisselen. Grote ster Karelis stond zaterdag niet eens in de basis. Zijn vervanger Samatta heeft ook potentieel.

  Het zit goed bij Genk. Heft heeft lang moeten knokken om Play-off I nu te halen. Het team staat nu op de vierde plaats. Over een week zullen we de echte ambities van Genk kennen. Genk speelt twee keer thuis: tegen AA Gent en Club Brugge.

  Stef Wijnants