• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Dopinggebruikers moeten levenslang geschorst worden"

  "Permanent gebruik van meldonium kan je nooit medisch verantwoorden."

  Dirk Van Tichelt (31) is aan de vooravond van het Europees kampioenschap scherp voor dopingzondaars. "Medicijnen gebruik je enkel wanneer je ziek bent", vindt de Europese kampioen van 2008.

  Donderdag begint in de Russische stad Kazan het Europees kampioenschap judo. De voorbije weken werden heel wat Russische atleten op de vinger getikt voor het het gebruik van het intussen verboden product meldonium (foto).

  Dirk Van Tichelt kan zich vrijdag op het EK in Kazan (Rus) definitief kwalificeren voor de Olympische Spelen van Rio. In zijn vooruitblik haalt hij scherp uit naar de vier betrapte judoka's uit Rusland.

  "Fraudeurs moeten levenslang geschorst worden. Er is geen enkele noodzaak om extra voedingssupplementen of langdurig medicijnen te gebruiken om aan topsport te doen", vindt Van Tichelt.

  "Ik draai al meer dan twaalf jaar mee bij de wereldtop op basis van gezonde en gevarieerde voeding. Daar zit alles in om in topvorm te blijven en een mooi palmares op te bouwen."

  "Enkel wanneer je ziek bent"

  Ook over het gebruik van medicijnen neemt Dirk Van Tichelt een duidelijk standpunt in. "Medicijnen heb je enkel nodig wanneer je ziek bent", stelt de judoka.

  "Een langdurig gebruik kan je dus nooit rechtvaardigen, tenzij je last hebt van chronische aandoeningen zoals ik. Ik moet dagelijks puffen om mijn astma onder controle te houden, maar als ik last heb van bacteriële of virale infecties, probeer ik eerst altijd uit te zieken."

  "Praktijken zoals permanent gebruik van meldonium kan je nooit medisch verantwoorden."