• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "De Zwembond wil de meisjes uit het waterpolo doen verdwijnen"

  De beslissing van de Zwembond wordt niet enthousiast onthaald.

  Vanaf volgend seizoen mogen meisjes in het waterpolo niet meer meespelen met hun mannelijke leeftijdsgenootjes. De nieuwe regel van de Koninklijke Belgische Zwembond stuit op veel onbegrip. "Die meisjes moeten nu een andere sport zoeken, zo simpel is het."

  In België spelen de jonge waterpolomeisjes vanaf 11 jaar competitie met de jongens. Pas vanaf 17 jaar kunnen de meisjes aan de slag bij de damesploegen. De Koninklijke Belgische Zwembond heeft echter beslist om die gemengde jeugdploegen af te schaffen.

  "Er is beslist dat er op Belgisch niveau geen gemengde waterpoloploegen tussen 12 en 17 jaar competitie kunnen spelen", legt bondsvoorzitter Michel Louwagie uit.  "Die beslissing is er gekomen omdat de Waalse federatie niet akkoord gaat. En als een van de twee bonden niet meewil, dan sta je als nationale bond nergens."

  Bij de waterpoloclubs wordt de beslissing niet positief onthaald. "Het is niet duidelijk waarom die beslissing genomen is, maar blijkbaar zouden de verzekeraars nieuwe voorwaarden gesteld hebben om meisjes in gemengde competities te verzekeren", legt Stef Vande Meulebroucke, coördinator bij de Kortrijkse Waterpolo Kring, uit bij Radio 1.

  "Het zou logisch zijn dat de Belgische Zwembond meer investeert in het aantrekken van meisjes, zodat er aparte competities opgestart kunnen worden. In België wordt dat niet gedaan, waardoor de clubs meisjes hebben uitgenodigd om mee te trainen met de jongens, tot wanneer ze in hun aparte damescompetitie kunnen spelen."

  "Maar die meisjes moeten nu een andere sport zoeken, zo simpel is het. Het is duidelijk dat bondsvoorzitter Louwagie met deze beslissing voor eeuwig en altijd de meisjes uit het waterpolo wil laten verdwijnen. Wij willen zelf investeren, maar het is tijd dat ook de Zwembond eindelijk weer in deze sport investeert."