• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanhaezebrouck streng: "Sommigen dachten dat ze er al waren"

  Vanhaezebrouck is streng voor zijn ploeg.

  AA Gent-coach Hein Vanhaezebrouck heeft zijn team wakkergeschud. Voor de match tegen KV Oostende verbergt hij niet dat het gestormd heeft in de kleedkamer. "Het is niet 5 voor 12, maar 5 over 12. Gelatenheid kan niet als je om de prijzen speelt."

  Pittigste uitspraken van Vanhaezebrouck

  • Het is niet vijf voor, maar vijf over twaalf, over de titel kunnen we al niet meer praten.
  • Iedereen zei dat we los de titel zouden pakken en sommigen dachten dat ze er al waren.
  • Wij waren de primus van het collectief. Op kwaliteit maken we het verschil niet.
  • Gelatenheid kan niet als je om de prijzen voetbalt.
  • Wie er niet mee om kan om niet te spelen, moet bij Oostakker gaan voetballen.

  "Straks zeggen mensen dat de hype over is"

  AA Gent flitst al enkele maanden niet meer. Het sukkelde uit het kampioenenritme en na een 1 op 6 in de play-offs is een nieuwe titel heel ver weg. "Over de titel kunnen we al niet meer praten", zegt Vanhaezebrouck. "Zelfs als we Club thuis kunnen kloppen, komen we nog 5 punten tekort. Dat is veel."

  "Kijk, het is een fantastisch seizoen geweest, maar als je slecht eindigt, gaat daar veel van verloren. We hebben de Gouden Schoen, de Supercup en een geweldig Europees seizoen. Maar volgend jaar zullen de mensen alleen nog zeggen dat de hype over is."

  "We moeten beseffen dat het niet 5 voor 12 is, maar 5 over 12. We hebben sinds februari nog maar twee keer gewonnen en in 13 matchen hielden we een keer de nul. Die cijfers zijn AA Gent-onwaardig."

  Meerdere Gent-spelers zijn uit vorm. "Sommigen zitten met twijfels en zoeken uitvluchten. Kijk, als je er alles voor doet, kun je niemand iets kwalijk nemen. Maar anders heb je het zelf gezocht."

  Vanhaezebrouck zag gelatenheid in zijn kern sluipen, een risico waarvoor hij al voor het seizoen waarschuwde. "En dat kan niet als je om de prijzen speelt. Na het Gala van de Gouden Schoen leken we "unstoppable". We klopten Anderlecht, Club (heenmatch beker) en Standard."

  "We leken wel de enige ploeg in België en iedereen zei toen dat we los een tweede titel zouden pakken. En sommige spelers dachten dat ze er al waren."

  "Kijk naar Atletico Madrid"

  Vanhaezebrouck zag het pantser van zijn ploeg afbrokkelen. "Onze sterkte was het collectief en dat is nu de kracht van Club Brugge. Daar werken ze nu alle elf. Of kijk naar Atletico. Dat klopte Barcelona omdat ze alle elf doen wat ze moeten doen, niet omdat ze meer kwaliteit hebben."

  "Bij Atletico gaan ze allemaal tot het uiterste en daarin waren wij vroeger de primus. Dat is jammer genoeg veranderd. En jammer genoeg merk je onmiddellijk dat wij puur op kwaliteit het verschil niet kunnen maken."

  "Cruciale match tegen Oostende"

  AA Gent heeft dringend de opkikker van een zege nodig. "De match tegen Oostende wordt cruciaal, zeker gezien het programma dat volgt: Anderlecht thuis, Genk uit, Anderlecht uit en Club thuis", weet Vanhaezebrouck.

  "Drie punten tegen KVO zouden een ongelooflijk succes zijn, geloof me. In de reguliere competitie haalden we maar 1 op 6 tegen KVO."

  Met een door elkaar geschud elftal? "Je kunt geen geduld hebben in Play-off I. Het is money time. Dus moet je als coach keuzes maken."

  Vreest Vanhaezebrouck niet om spelers met een vertrouwenscrisis en vormdip kwijt te raken door ze naast de ploeg te zetten? "Als je daar niet mee kan omgaan, moet je, met alle respect, bij Oostakker in vierde provinciale gaan spelen. En niet bij een topclub."

  "Let wel, het is niet plezant om jongens aan de kant te zetten die al veel betekend hebben voor deze club, maar kijk naar hun niveau."