• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandegoor: "Bryant wilde dat tegenstanders hem haatten"

  Voor Bryant zit zijn carrière erop.

  Sporza-basketbalkenners Christophe Vandegoor en Kris Meertens hebben veel lof voor Kobe Bryant, die vannacht afscheid nam. "Hij stond er onder druk in "money time", dat typeert de allergrootsten."

  "Fenomeen door prestaties en commercieel succes"

  Christophe Vandegoor legt uit waarom Bryant een fenomeen is. "Ten eerste door zijn prestaties. "Hij is 5 keer NBA-kampioen, veroverde 2 olympische titels, is de op 2 na hoogste scorer in de NBA-geschiedenis en speelde 20 jaar op het hoogste niveau."

  "Bovendien was zijn specialiteit om te scoren in “money time”. Winnen in moeilijke momenten en onder druk, dat typeert de allergrootsten."

  "Daarbovenop had hij ook een onevenaarbare werkethiek. Terwijl de anderen nog sliepen had hij vroeg in de ochtend al 800 shots in de oefenzaal genomen"

  “I demanded greatness”, zei hij. Hij had lak aan wat mensen van hem vonden. Hij wilde maar een ding: winnen. Dat deed hij vaak met een plaats in de basketbalgeschiedenis tot gevolg."

  "Commercieel was hij ook een fenomeen, met een geschatte jaarlijkse omzet van 40-50 miljoen euro. Hij zat vroeger bij Adidas, maar ging voor heel veel geld naar Nike. Zijn truitjesverkoop is ook fenomenaal, ik heb er ook twee."

  "Hij maakte onlangs een reclamefilmpje met als baseline “Don’t love me, hate me.” Hij wilde dat zijn tegenstanders hem haatten omdat hij hen een “hard time” gaf en een “pain in the ass” was. Hij vergde het uiterste van zijn tegenstanders."

  Het reclamefilmpje "Don't love me, hate me

  "Chinezen braken het kot af voor Kobe"

  Doorstaat Kobe Bryant de vergelijking met pakweg Michael Jordan? "Kobe was zeker de beste van zijn generatie. Maar Michael Jordan, dat was toch nog even iets anders. Die was voor velen een god en kon bijna letterlijk vliegen."

  "Jordan had nog meer genialiteit in zijn spel. Hij was wel het grote voorbeeld van Bryant, die bijna zijn hele leven eraan gewijd had om Jordans fade-awayshot te evenaren. Plaats Bryant gewoon maar in de top 10 aller tijden."

  Zijn populariteit was wel immens. "Ik maakte hem mee op de Spelen van Peking en hij was daar “bigger than life”. De Chinezen braken letterlijk het kot af als ze Kobe zagen."

  "Hij was daar ook in de finale zeer bepalend in slotfase. Hij eiste de ballen op en heeft toen onder immense druk de VS naar de titel geleid."

  Jordan vs. Bryant, helden van het fade-awayshot

  "Schold ploegmaten uit voor wc-papier"

  Bryant had niet altijd een even goeie reputatie. "Zijn bijnaam is de "Black Mamba", de snelste en dodelijkste slang ter wereld die iedereen verslindt."

  "Hij was niet aardig voor ploegmaten, omdat hij de meesten van hen een tekort aan trainingsarbeid en inzet verweet. Hij schold ze uit voor Charmin, een merk van wc-papier, omdat ze te zacht waren."

  "Nog een leuke anekdote: Voor een match zei hij tegen een opponent: “Hey, ik moet op jou verdedigen, goed, want dan zal ik me niet hoeven te douchen"."

  De wc-papiertirade (f-woorden weggepiept)

  Meertens: "Aimabel en een van de allergrootsten"

  Ook op Kris Meertens, al jarenlang basketbalcommentator bij Sporza, maakte Bryant een blijvende indruk.

  "Kobe Bryant is één van de allergrootsten. Hij heeft de scepter in de NBA overgenomen van Michael Jordan, met de druk van de hele basketwereld op de schouders. Hij heeft dan ook alles gewonnen."

  "Mentaal vind ik hem na MJ de allerbeste. Een mooi bewijs daarvan zagen we op de Spelen in Peking. Toen de Verenigde Staten aan het kraken waren tegen een fantastisch Spanje, stond King Kobe -en niet LeBron James- in de slotfase op. Dankzij hem kon de VS toch nog het goud veroveren."

  "Hij is ook een zeer aimabel mens. Toen ik in LA was voor een reportage over DJ Mbenga, heb ik hem kunnen interviewen. Spontaan, zonder afspraak met één of andere press officer. "Kobe do you have 2 minutes for Belgian television? Sure man, let's go!"

  "Ik zal de slangenmens missen."
   

  Bryant maakt tijd voor Sporza op benefiet van Mbenga in 2009

  Video player inladen ...