• home
 • video
 • pas verschenen

  Louwagie over Turcq: "Fikse budgetverhoging vraagt goeie structuur"

  Turcq (m) gaat samenwerken met De Witte (l) en Louwagie (r).

  AA Gent heeft met Patrick Turcq een opvallende transfer gedaan in de omkadering van de club. Manager Michel Louwagie legt bij Sporza uit waarom Turcq, die bij Kortrijk algemeen directeur was, werd weggehaald om sportief manager bij AA Gent te worden. "In de verdere evolutie van onze club was er nood aan versterking op sportief vlak. Als je budget van 15 à 16 miljoen naar eind de 30 gaat, heb je een goeie structuur nodig."

  AA Gent is al enkele jaren aan het groeien: "Tegenwoordig zijn we meer een voetbalbedrijf dan een voetbalclub. De raad van bestuur en de voorzitter wilden versterking. We kwamen bij Turcq terecht, die we al jaren kennen als collega, omdat hij het juiste profiel heeft."

  Wat gaat Turcq als sportief manager allemaal doen? "Heel wat. Eerst en vooral wordt hij het hoofd van de scoutingcel, waarbij hij nauw gaat samenwerken met Gunther Schepens. Die wordt op zijn beurt sportief raadgever."

  "Daarnaast zal Turcq ook het jeugddepartement aansturen. En we hebben nog een aantal nieuwe projecten op stapel staan waarbij hij betrokken zal worden." Turcq zal ook betrokken worden bij alle transfers van de eerste ploeg en de jeugd.

  De komst van de nieuwe man betekent een opluchting voor Schepens: "Hij zal minder betrokken worden bij de administratieve afhandeling van de transfers. Dat is ook zijn ding niet. Dat gaf hij enkele maanden geleden aan."

  "Schepens (foto) heeft ook altijd een goed contact gehad met de spelers. En daar zal hij nu meer tijd kunnen voor vrijmaken als liaison tussen staf, bestuur en spelers, wat niet onbelangrijk is in een club als AA Gent."

  "We zijn een voetbalbedrijf geworden"

  Turcq begint volgende week al bij Gent: "Zijn eerste grote taak wordt de volgende transferperiode. Hij moet de juiste versterkingen binnenhalen in samenwerking met Gunther en de cel scouting.

  Turcq kent Gent-coach Hein Vanhaezebrouck goed, de twee werkten vroeger samen bij Kortrijk. "Hein had geen rol in Turcqs komst. Maar we hebben dat wel duidelijk met hem doorgenomen. Dit is een beslissing van de voorzitter en mezelf."

  Voor Louwagie verandert er ook een en ander: "We zijn een voetbalbedrijf. Er zijn hier heel wat andere activiteiten buiten de voetbalmatchen, die ook aandacht vragen. Tot nu leidde ik zowat het sportieve departement, maar in een club waarvan het budget van 15 à 16 miljoen euro naar eind in de 30 zonder Champions League-gelden moet je een goeie structuur hebben."

  "En ik denk dat dat nu het geval is met de komst van de nieuwe sportief manager én eerder ook al met de nieuwe commerciële directeur in de persoon van Serge Platel."